Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a evitat luni sa comenteze declaratia presedintelui Traian Basescu potrivit careia Romania "va raspunde dur" acuzatiilor aduse de Chisinau unui diplomat roman, dar a spus ca situatia este "serioasa" si a cerut presei "putina ingaduinta".

"E un subiect destul de serios, care nu poate fi expediat pe scarile ministerului si de aceea va promit ca la inceputul saptamanii viitoare voi avea o conferinta de presa pe aceasta tema", le-a spus ziaristilor Adrian Cioroianu, prezent ieri la deschiderea Adunarii Generale inaugurale a Asociatiei Partenerilor Diplomatilor Romani (APDR), informeaza NewsIn.

Un diplomat de rang inalt din cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau este suspectat de coruptie, dupa ce ar fi primit mita pentru a facilita acordarea vizelor cetatenilor moldoveni intr-un timp mai scurt. Informatia a fost facuta publica vineri, intr-o conferinta de presa, de catre viceministrul moldovean de interne, Valentin Zubic.

"Vom raspunde extrem de dur", a spus ieri seara presedintele Traian Basescu, prezent la o reuniune, la Bucuresti, cu membri ai diasporei romane, referindu-se la acuzatiile de coruptie ale autoritatilor de la Chisinau la adresa unui functionar al ambasadei romane. Seful statului roman a spus ca acuzatiile invocate reprezinta "ultima agresiune orchestrata la adresa Romaniei". El a adaugat ca "este bine" ca oficialii din Republica Moldova sa "renunte la provocari" si a explicat ca nu ambasada sau consulatul Romaniei din Republica Moldova acorda vizele de intrare pe teritoriul Romaniei, ci acestea sunt eliberate la Bucuresti.

Viceministrul moldovean Valentin Zubic a declarat ca - pana la incheierea urmaririi penale - numele suspectului nu va fi divulgat. Cu toate acestea, presa de la Chisinau a aflat pe cai neoficiale ca ar fi vorba despre Alexandru Rus, seful sectiei consulare a Ambasadei Romaniei. Viceministrul moldovean afirmase in conferinta de presa ca nu este vorba despre cea mai importanta persoana a Ambasadei, dar este un functionar "de rang inalt", care "are putere decizionala". De asemenea, Zubic nu a exclus posibilitatea de a fi depistati si alti angajati ai Ambasadei implicati in acest caz.

Ministerul Afacerilor Externe - impreuna cu alte institutii ale statului roman - a inceput propria ancheta privind acuzatiile facute saptamana trecuta de autoritatile moldovene referitoare la acte de coruptie ale unui diplomat roman de la Chisinau, a declarat luni ministrul Adrian Cioroianu.

MAE roman a solicitat vineri autoritatilor moldovene detalii privind acuzatiile de coruptie formulate la adresa diplomatului roman de la Chisinau.

Cioroianu a refuzat sa faca alte comentarii pe aceasta tema si sa confirme numele diplomatului roman vizat de acuzatii. Totusi, Adrian Cioroianu crede ca iesirea in fata presei de vineri a viceministrului de interne moldovean poate fi interpretata ca un gest politic. "Din pacate, aprecierile oficialului moldovean se pot citi si intr-o cheie politica. Si tocmai pentru ca nu dorim politizarea acestui subiect delicat reiau ideea ca este in interesul cetatenilor moldoveni infiintarea a doua noi consulate, care sa se ocupe doar de eliberarea de vize", a subliniat ministrul. "Altfel, exista posibilitatea ca acolo unde cererea este foarte mare sa apara fie nereguli tehnice, fie nereguli de comportament ale functionarilor diplomatici", a mai spus Cioroianu.

Basescu a amintit tot ieri seara, si momentul respingerii de catre autoritatile de la Chisinau a deschiderii unui nou consulat roman in Republica Moldova, pe care statul roman l-a considerat, la inceputul anului, necesar pentru inlesnirea acordarii de vize cetatenilor din aceasta tara care doresc sa vina in Romania. "Sigur, cand negociezi federalizarea tarii, ai o mare problema", a mai spus Basescu, facand aluzie la informatiile publicate de presa moldoveana potrivit carora presedintele comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, ar fi discutat, la recenta sa intalnire cu presedintele rus, Vladimir Putin, despre solutionarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova si acordarea unui statut special Transnistriei, unde ar urma sa fie mentinute baze ruse.

Problema acordarii vizelor pentru ca cetatenii moldoveni sa poata intra in Romania este una spinoasa in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau, intrucat cererile sunt mari, iar capacitatea de procesare a acestora de catre reprezentanta consulara romana din Chisinau este redusa. Din acest motiv, Ministerul roman al Afacerilor Externe a solicitat in repetate randuri ca partea moldoveana sa accepte deschiderea a doua noi consulate, la Cahul si Balti, dar, dupa un prim acord, Chisinaul a revenit asupra deciziei afirmand ca nu vede necesara existenta acestora. In luna iulie, ministrul Cioroianu a anuntat ca a reluat discutiile pe tema deschiderii consulatelor printr-o scrisoare pe care i-a adresat-o omologului sau moldovean Andrei Stratan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.