80% dintre stampilele cu stema Romaniei sunt ilegale. La fel ar putea fi declarate toate actele pe care acestea au fost puse, fie ca au fost emise de Guvern, Parlament sau de Judecatorii

Trodat ofera stampile cu stema nationala la un pret dublu fata de Monetaria Statului

Banalele stampile au devenit obiectele unei mega-afacere pe bani publici. Fiecare scoala, post de Politie, ori sucursala sau birou din subordinea ministerelor care si-a schimbat denumirea de doua ori in ultimii trei ani, a primit sau trebuie sa primeasca cel putin o stampila cu noua denumire a institutiei centrale din care face parte. Cea mai ieftina stampila costa circa 40 RON, la Monetaria Statului. Sunt, insa, institutii care au comandat stampile la firme private unde pretul ajunge la 64 de RON. Dincolo de comisionul pe care l-au primit cei numiti de stat care au comandat stampile scumpe la firme private, apare o problema mult mai grava: Toate actele guvernamentale, parlamentare sau judecatoresti parafate cu acestea ar putea fi lovite de nulitate absoluta.

Conform legii, acest lucru este ilegal, deoarece stampilele cu insemnele nationale trebuie facute doar de cei de la Monetaria Statului. Grav este ca mai toate autoritatile publice de la Guvern, Camera Deputatilor, primarii, dar si notarii comanda fara nici o retinere stampile cu stema Romaniei si le primesc de la firme private. Exceptie fac doar cei de la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Ministerul Apararii (MA), Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Informatii Externe (SIE) care pot sa isi faca propriile insemne nationale la tipografiile care le apartin. Procentul ingrijorator de mare al stampilelor ilegale ar putea avea un efect dezastruos: toate documentele parafate cu stampile facute in alta parte decat la Monetaria Statului ar putea fi anulate. Chiar si hotararile judecatoresti care au la baza astfel de documente pot fi contestate deoarece, prin lege, insemnele oficiale trebuie facute la Monetaria Statului.

De fiecare data cand politicienii au luat decizia sa redenumeasca un minister, zeci de mii de stampile au trebuit comandate. Fiecare birou ori sucursala a unui minister are nevoie de stampila cu care sa oficializeze actele necesare populatiei sau pentru uz intern. Stampilele oficiale costa aproximativ 40 RON bucata (400.000 de mii de lei vechi) iar cei care le comanda le platesc din banii contribuabililor. Numarul mare al unitatilor subordonate acelor ministere care si-au schimbat denumirea dupa luna aprile 2007 implica, automat, si cheltuirea unor bani care nu fusesera prevazuti in bugetul fiecarui minister in parte in anul fiscal de anul trecut. In aceste cheltuieli intra si banii alocati de autoritatile centrale si locale pentru schimbarea panourilor de la intrarea in fiecare dintre Prefecturi, Primarii, Inspectorate scolare si orice directie sau unitate regionala subordonata respectivelor ministere. In consecinta, redenumirea ministerelor a condus la cheltuirea unor sume importante de bani in alt scop decat cel programat initial.

Stampile nule

"80% dintre stampilele cu stema Romaniei sunt facute in alta parte decat la Monetaria Statului", ne-au precizat surse din cadrul Guvernului.

Procentul ingrijorator de mare al acestora ar putea avea un efect dezastruos: toate documentele parafate cu stampile facute in alta parte decat la Monetaria Statului ar putea fi anulate.

Chiar si hotararile judecatoresti care au la baza astfel de documente pot fi contestate deoarece, prin lege, insemnele oficiale trebuie facute la Monetaria Statului. Acest lucru este reglementat de Hotararea de Guvern (HG) nr.544 din 17 mai 2003 - privind modelul sigiliilor cu stema Romaniei si utilizarea acestora, precum si scoaterea din folosinta a sigiliilor cu stema Romaniei, uzate sau care devin nefolosibile. Totodata, HG 805 din 3 iulie 2003 - pentru aprobarea normelor metodologice privind procurarea, folosirea, scoaterea din uz si casarea sigiliilor si a timbrului sec cu stema Romaniei de catre institutiile de invatamant superior de stat si particular - precizeaza clar ca toate aceste insemne trebuie facute la Monetaria Statului. In articolul 6 din HG 544/2003, alineatul 1, este prevazut: "Sigiliile autoritatilor publice care contin stema Romaniei sunt executate, in conditiile stabilite de prezenta hotarare, la Regia Autonoma "Monetaria Statului"". La alineatul 2 al aceluiasi articol se prevede ca ministerele Apararii si Internelor, precum si SRI si SIE "pot executa sigilii proprii in unitatile specializate din subordinea lor".

Trodat, preferatul Guvernului

Din verificarile efectuate de ZIUA reiese ca Guvernul, dar si multe Primarii, Directii de Finante ori Ministerul Agriculturii si chiar Camera Deputatilor au comandat stampile la firme private. O dovada in acest sens este declaratia unui angajat al firmei Trodat care ne-a incurajat sa facem afaceri cu societatea motivand ca "am avut comenzi de la Ministerul Agriculturii, de la Guvern, de la Camera Deputatilor si altii" pe care nu ii mai tinea minte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.