Cele 2,2 miliarde de euro alocate pentru constructia Autostrazii Transilvania nu ajung decat pentru a construi o sosea cu patru benzi, a declarat, pentru „Adevarul", Mihai Grecu, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri din Romania.

Pentru ca Autostrada Transilvania sa devina, intr-adevar, o autostrada, mai are nevoie de inca doua miliarde de euro. Asta pentru ca firmele Iptana si Search Corporation, care au introcmit studiul de fezabilitate, au omis sa treaca in proiect viaducte si alte constructii. Dupa ce calculul a fost refacut, incluzandu-se si cei 55 de kilometri de poduri si viaducte, s-a ajuns la concluzia ca autostrada nu mai costa 2,2 miliarde de euro, ci peste patru miliarde.

Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Mihai Grecu, a declarat, pentru „Adevarul", ca la costurile calculate initial se mai poate construi doar o sosea cu patru benzi, pe care sa se circule cu viteza redusa. „Nu pot spune ca autostrada va costa cu 50%, 100% sau 200% mai mult.

Cert este ca firmele care au facut studiul de fezabilitate au omis sa ia in calcul viaductele si podurile pe mai multe tronsoane", a mai adaugat Grecu. Potrivit acestuia, unul dintre viaductele care nu au fost luate in calcul este cel de trei kilometri intre Suplacu de Barcau si Bors si care va costa 60 milioane de euro. De asemenea, nici viaductele de pe tronsonul 3 B (Mihaiesti - Suplacu de Barcau) nu au fost luate in calcul si urmeaza a fi construite.

Deocamdata, din cele opt tronsoane de autostrada, doar pentru doua tronsoane s-au finalizat studiile tehnice, deci o aproximare a costurilor nu este foarte exacta, dar, pe lnga lucrarile neprevazute, reprezentantii CNANDR sustin cexista si alte clauze ale contractului incheiat in 2003 cu Bechtel care pot afecta costurile finale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.