Membrii Colegiului nu reusesc sa ajunga la un punct de vedere comun in privinta verificarii inaltilor ierarhi ai BOR

Membrii CNSAS se cearta intre ei si nu reusesc sa ajunga la o opinie comuna, in privinta verificarii inaltilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, desi a ramas mai putin de o luna pana la alegerea noului Patriarh. Vara care se anunta linistita pentru membrii Colegiului s-a incheiat dupa decesul Patriarhului, iar taberele din interior au inceput din nou sa se acuze reciproc. Miza conflictului este reprezentata de verificarea dosarelor membrilor Sfantului Sinod si, implicit, a candidatilor ce aspira la functia de Patriarh al Romaniei. Starea de incertitudine si confuzie care domneste printre membrii CNSAS lasa impresia unei confruntari care se va accentua in perioada urmatoare, pe masura ce se apropie data alegerii Patriarhului.

Primul care a deschis seria declaratiilor incendiare a fost Mircea Dinescu, care a anuntat recent ca membrii Sfantului Sinod vor fi verificati si audiati pana in 12 septembrie. Pozitia sa transanta parea ca vine ca urmare a unei decizii interne a Colegiului, insa surprizele au inceput sa apara. Mai multi membri ai CNSAS au declarat ca nu au cunostinta despre o astfel de decizie si ca declaratia reprezinta un neadevar. "Daca la urmatoarea sedinta a Colegiului vor aparea probatorii pregatite ale inaltilor ierarhi, ramane un mare semn de intrebare asupra persoanei care a dat dispozitie sa se faca probatoriile si sa fie schimbate prioritatilei institutiei", a declarat Laurentiu Tanase, membru al CNSAS. Totodata, cu cateva zile in urma Dinescu a facut o serie de declaratii despre o cerere a lui Antonie Plamadeala catre Ceausescu pentru a fi facut general, care au starnit imediat protestul Patriarhiei. Biserica Ortodoxa Romana a depus o sesizare la CNSAS prin care il acuza pe Mircea Dinescu ca a incalcat legea de functionare a Colegiului si ca a divulgat informatii secrete. Conform unor surse din institutie, sesizarea BOR nu va fi discutata in aceasta saptamana pentru a se transmite un mesaj privind pozitia CNSAS in aceasta problema.

Termen limita: 12 septembrie

Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Romane candidatii pentru functia de Patriarh sunt stabiliti in ziua alegerilor, iar decizia apartine Colegiului Elector. Desemnarea candidatilor in ziua alegerilor pune in dificultate CNSAS, care ar fi nevoit sa verifice pe toti membrii Sfantului Sinod. Desi mai multi membri ai Colegiului sunt in concediu sau au avut diferite probleme familiale, la nivelul conducerii s-a luat decizia ca mai multi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane sa fie verificati. Decizia a fost luata, conform surselor din Colegiu, in graba, la insistentele lui Micea Dinescu, sustinut de unii membri ai Colegiului. Asta in conditiile in care in luna august, personalul tehnic a primit deja din partea presedintelui Colegiului concediu de odihna, iar mai multi membri ai CNSAS au absentat de la sedinte.

Prima mutare: cerere la SIE si SRI

Colegiul a transmis, in cursul zilei de ieri, o cerere catre SIE si SRI in care solicita date despre dosarele unor ierarhi, ce pot candida pentru functia de Patriarh, au sustinut surse din CNSAS. Solicitarea catre serviciile secrete nu vizeaza nume, ci merge pe o formula de genul "va solicitam sa-i verificati pe cei care ocupa functiile de mitropolit, episcop", in locul uneia clasice, in care sa indice numele si prenumele celor vizati. "Am decis sa reluam cererea de verificare a inaltilor prelati, in primul rand in contextul alegerilor pentru functia de Patriarh, dar si in urma mai multor cereri in acest sens venite de la diverse organizatii, in special in ultima perioada, in zilele de dupa moartea Patriarhului Teoctist", au declarat pentru Mediafax surse din Colegiu. Mutarea vine in conditiile in care secretarul general al institutiei, Constantin Buchet, a absentat ieri din cauza unor probleme familiale. Decizia a surprins cealalta tabara care nu stia nimic despre o astfel de sesizare. Laurentiu Tanase a declarat ieri ca nu stia ca verificarea membrilor Sfantului Sinod a devenit o prioritate pentru Colegiu.

Prioritatea verificarii ierarhilor, "o tromboneala"

Laurentiu Tanase, membru al Colegiului CNSAS, s-a aratat revoltat de ce se intampla, in aceste zile, in Colegiu si a precizat ca verificarea membrilor Sfantului Sinod nu reprezinta o prioritate pentru institutie.

"Nu avem o prioritate pentru verificarea acestora in acest moment, este o informatie gratuita, o tromboneala, nu este nimic adevarat. In sedinta de martea trecuta s-a discutat doar tangential despre verificarea ierarhilor. Nu am refuzat sa ii verificam, dar prioritatea noastra in acest moment sunt parlamentarii, ministri si alesii locali", ne-a declarat Laurentiu Tanase. El si-a sustinut punctul de vedere explicand ca Biserica Ortodoxa poate da in judecata Colegiul pentru tratament discriminatoriu, deoarece celelalte culte nu au fost verificate. Laurentiu Tanase a explicat ca verificarea ierarhilor trebuie sa vina in urma unei decizii a Colegiului si a unui grup restrans.

"Concediile pentru perioada de vara au fost aprobate deja de presedintele Colegiului, ceea ce face mult mai dificila verificarea atat de repede a unui numar atat de mare de persoane. In plus nu toate arhivele sunt la CNSAS si trebuie trimise solicitari si la alte ministere pentru a ne spune daca au ceva in arhiva lor", a mentionat Tanase. Referitor la solicitarea CNSAS facuta catre SIE si SRI, Laurentiu Tanase a tinut sa precizeze ca scopul ei nu este acela de a chema in perioada urmatoare la verificari inalti ierarhi. El a aratat ca viitorul Patriarh va fi automat verificat dupa alegerea sa in functie, deoarece are un statut similar cu cel al presedintelui si ca ramane la latitudinea Sfantului Sinod daca doreste sa aiba la conducerea sa un om care a colaborat cu Securitatea sau care a facut pozitie politica. Laurentiu Tanase a absolvit in 1993 Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, fiind Lector universitar titular la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Teologie Ortodoxa. A fost secretar de stat pentru Culte in Ministerul Culturii si Cultelor in perioada 2001 - 2004. El a fost propus pentru a face parte din Colegiu de catre PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.