Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Bucuresti s-a autosesizat in legatura cu informatiile din presa potrivit carora operatia de prostata la care a fost supus Patriarhul Teoctist nu era necesara, iar procedurile legate de anuntarea autoritatilor nu au fost respectate.

Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, va face demersuri oficiale pentru a obtine si verifica documentele medicale aflate in evidenta Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Fundeni, privind procedeul de internare si protocolul preoperator in cazul interventiei chirurgicale efectuate Patriarhului Teoctist de catre prof. dr. Ioanel Sinescu, informeaza NewsIn.

Evaluarea documentelor medicale si analiza efectuata de catre experti vor fi incluse pe ordinea de zi a primei sedinte de lucru a Comisiei de Disciplina, care se va intruni dupa data de 15 august, iar decizia va fi comunicata ulterior.

Dr. Liana Ples, director al departamentului jurisdictie profesionala din cadrul Colegiului Medicilor din Bucuresti a declarat ca din punctul de vedere al Colegiului Medicilor nu exista obligatia medicilor de a anunta autoritatile atunci cand o personalitate se interneaza in spital. "Nu se pot face diferentiei intre pacienti in functie de functia in stat pentru ca in acest fel ar fi vorba despre discriminare, iar in actul medical, pacientii ar trebui sa fie egali".

In editia de vineri, cotidianul "Ziua" semnaleaza faptul ca medicul personal al Patriarhului Teoctist , prof. dr. univ. Nicolae Ursea, medic primar medicina interna, medic primar nefrologie, doctor in stiinte medicale, care l-a ingrijit timp de 21 de ani afirma ca operatia de prostata nu era necesara, desi profesorul Ionel Sinescu a sustinut tot timpul ca operatia ar fi fost obligatorie.

Potrivit cotidianului Ziua, aparitiile publice ale Patriarhului il contrazic pe dr. Sinescu care a afirmat ca problemele cu prostata l-ar fi facut pe Patriarh sa accepte operatia pentru ca trebuia sa urineze foarte des si acest stil de viata ar fi devenit un calvar. Jurnalistii de la Ziua spun ca la Slujba de Inviere de anul acesta, sustinuta in aer liber, pe treptele Palatului Patriarhal, pe frig si vant, Patriarhul a slujit ore in sir, pana la trei dimineata, fara sa plece din fata enoriasilor, desi alti prelati, mai tineri, au mai luat mici pauze.

Medicul patriarhului a declarat pentru Ziua ca urinarile dese din ultima perioada erau cauzate de o infectie urinara aflata sub tratament. "Nu poate fi operat nimeni pe perioada unei infectii", a declarat prof. univ. dr. Ursea, care ii recomandase Patriarhului, ca dupa tratarea infectiei, sa se opereze de prostata la o clinica din Germania.

Jurnalistii de la Ziua spun ca medicul Ionel Sinescu a incalcat mai multe reguli obligatorii incepand chiar cu internarea Patriarhului. Buletinul Patriarhului a fost solicitat si adus doar a doua zi, pentru a se intocmi certificatul de deces, iar examinarea sa a fost superficiala. Conform normelor medicale, in cazul unei operatii care implica anestezie generala, efectuata asupra unui varstnic cu afectiuni cardiace cunoscute si posibile deficiente respiratorii, trebuie efectuat un Protocol de internare complex care implica un tratament preparatoriu, ce poate dura de la o zi la sapte zile, pana la stabilizarea absolut sigura a bolnavului. In cazul in care in aceasta perioada se constata si alte afectiuni este obligatorie consultarea unor medici specialisti, prin crearea unei Comisii speciale. Patriarhul nu a fost nici analizat, nici macar pulmonar, pentru a se cunoaste mai bine stadiul sanatatii sale inainte de anestezia generala, mai scriu jurnalistii de la Ziua.

Conform specialistilor consultatati de Ziua, sansele de supravietuire sunt de 50% intr-o interventie chirurgicala, asupra unui pacient nonagenar, cardiac aflat sub anestezie generala. Jurnalistii acuza ca nici pacientul, nici anturajul sau, nici medicul personal, specialist urolog, nu au fost informati de riscul de 50%. de deces. De asemenea, Patriarhul nu a stiut ca va fi anesteziat total, ba mai mult, documentul standard pentru asumarea responsabilitatii operatiei "Consimtamantul Informat", nu a fost semnat de Patriarh, pentru a nu fi "jignit" sau "influentat psihic inainte de operatie, asa cum a motivat dr. Sinescu.
Medici specialisi urologi consultati de Ziua spun ca daca nu era o urgenta dupa cum a recunoscut si dr.Sinescu, prostata se putea trata medicamentos sau se mai putea alege solutia unei sonde sau a unei cistostome, ambele variante fiind extrem de simple si fara nici un fel de riscuri letale.

Inmormantarea Patriarhului Teoctist, decedat luni, va fi cea a unui monah, un ritual funerar special, diferit nu numai de cel al mirenilor, ci si de cel al preotilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.