In Romania, ecologia a fost o oportunitate politica, nicidecum o miscare pornita din ratiuni civice

Intr-una din cele mai murdare tari ale Europei, miscarea ecologista a ramas strict o afacere politico-financiara, fara o componenta militanta si cetateneasca, de unde si esecul tuturor formatiunilor „verzi” infiintate cu zecile dupa 1989

Astazi, pe scena interna, cel mai vizibil partid ecologist este PER, o formatiune de sub 1%, fara personalitate si fara personalitati, dar cu un mare potential: blazonul „verzilor” europeni, pe care politicieni sau oameni de afaceri romani vor incerca, pana la alegerile pentru Parlamentul European, sa si-l prinda la rever.

Cine e PER. Un partid ecologist, care spune ca s-a fondat in ilegalitate, inca din 1978. Dupa 1989, cel mai cunoscut presedinte al PER a fost Otto Weber. In prezent, seful partidului este Petru Lificiu, contestat insa puternic de o aripa „dizidenta”. La ultimul Consiliu National al PER, desfasurat in urma cu doua saptamani, pucistii au incercat sa-l rastoarne pe Lificiu, care nici macar nu era prezent la sedinta propriului partid. Principalul repros facut presedintelui a fost ca a dus partidul de la 1,4% la 0,4% si ca a incercat aliante cu alte formatiuni de unul singur. S-a supus la vot si Lificiu a ramas in functie.

Care este importanta PER. Ca partid care a ocupat plaja ecologismului in Romania, PER reprezinta o miza politica si o mare afacere. Ecologismul este la moda in Europa si in lume, milioane de dolari fiind pompati in proiecte privind, in esenta, protectia mediului. Din punct de vedere politic, ecologistii sunt o forta in crestere in Europa si o voce distincta in Parlamentul European, acolo unde constituie al cincilea grup ca marime. Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana numara 42 de deputati, cei mai multi (13) fiind germani.

Romania nu are niciun reprezentant in acest grup care este format, in majoritate, din parlamentari din „vechea Europa”, germani, englezi, francezi sau olandezi. Afilierea romanilor la „verzi” devine, prin urmare, din nou o chestiune de oportunitate, prin prisma unei ideologii in expansiune, care antreneaza vizibilitate, forta politica si, nu in ultimul rand, bani. Iar PER este „ventuza” cea mai la indemana pentru a face jonctiunea cu marea miscare ecologista europeana.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.