Patriarhul Teoctist va fi inmormantat vineri, la ora 11.00, la Catedrala Patriarhala, unde va fi si inhumat, au anuntat reprezentantii Bisericii Ortodoxe.

Ziua de vineri va fi declarata zi de doliu national, a anuntat Guvernul, citat de NewsIn.

Intre timp, sute de romani s-au adunat la Catedrala de la Bucuresti pentru a aduce un ultim omagiu Patriarhului ortodox Teoctict, care s-a stins din viata luni, la 92 de ani.

Cu lumanari in mana si lacrimi in ochi, credinciosii se inclinau in fata sicriului deschis, dupa ce statusera cateva ore la coada pentru a putea intra in biserica, scrie AFP.

Presa de la Bucuresti ii aduce la unison un omagiu lui Teoctist, in special pentru ca l-a invitat in Romania pe Papa Ioan Paul al II-lea in mai 1999. Presa romana apreciaza ca alegerea unui patriarh mai tanar ar putea da un nou impuls de reinnoire Bisericii Ortodoxe, majoritara in Romania, aproape 87% din populatie declarandu-se ortodoxa.

Nascut la 7 februarie 1915 la Tocileni, el s-a dedicat Bisericii de la varsta de 14 ani. Teoctist a urcat apoi in ierarhia ortodoxa si a fost numit patriarh in noiembrie 1986, in timpul regimului comunist, functie pe care a detinut-o pana la sfarsitul vietii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.