Zeci de mii de basarabeni asteapta cu anii acordarea cetateniei romane. Desi castiga in Justitie, sunt refuzati de Chiuariu pentru care patru ani e un termen rezonabil de rezolvare a unei cereri

Zeci de mii de oameni, in marea lor majoritate din Republica Moldova, asteapta de ani buni dobandirea cetateniei romane. Ei sunt insa blocati de ministerul Justitiei. Mai exact, de Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei romane care functioneaza pe langa Ministerul Justitiei. Sunt dosare chiar din 2002 peste care s-a asternut praful. Ministerul Justitiei a fost actionat in judecata din aceasta cauza si a pierdut, Curtea de Apel Bucuresti obligand institutia sa solutioneze cererea reclamantului in termen de sase luni de la data ramanerii definitive a hotararii. Decizia a fost atacata cu recurs de ministrul Tudor Chiuariu.

Pozitia liberalului s-a schimbat in momentul in care ZIUA a adresat un set de intrebari Biroului de Presa. Dupa sase zile, timp in care ni s-a spus ca "solicitarea a fost data in lucru unui departament specializat", a venit si raspunsul. Care incepea nici mai mult nici mai putin decat cu o declaratie a ministrului. Desi ZIUA solicitase raspunsuri la intrebari punctuale, legate de tergiversarea dosarelor, Chiuariu a tinut sa precizeze ca "ceea ce s-a intamplat pana acum a fost o bataie de joc la adresa solicitantilor de cetatenie romana. Voi propune Parlamentului, in septembrie, un proiect de lege prin care vom simplifica procedura administrativa de acordare a cetateniei. Judecatorii vor fi inlocuiti din componenta Comisiei de consilieri juridici asimilati magistratilor, din Ministerul Justitiei, iar Comisia va lucra cu caracter permanent, cinci zile pe saptamana. De asemenea, vom lua toate masurile necesare pentru ca avizele diferitelor institutii sa fie acordate in termene rezonabile", a spus acesta.

Nervi pusi la incercare

Potrivit Ministerului Justitiei, din 2002 si pana in prezent au fost depuse 31.055 din partea unor basarabeni care solicitau acordarea cetateniei romane. Timp de cinci ani, din cele peste 31.000 de cereri au fost acordate doar 1085. Din cauza tergiversarii nepermise a acestor solicitari, avand in vedere ca sunt dosare depuse inca din 2002 si care nu au fost rezolvate, Ministerul Justitiei a fost dat in judecata. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au considerat ca termenul de patru ani este "exagerat de lung, tinzand la negarea dreptului reclamantei la dobandirea cetateniei romane" si au stabilit un termen de sase luni pentru rezolvarea cererii de la data ramanerii definitive a hotararii.

Nici situatia de la Biroul Cetatenie nu este roz. Comisia care analizeaza dosarele este formata din cinci judecatori, detasati de la Tribunalul Bucuresti. Explicabil in aceste conditii de ce exista dosare vechi de cinci ani peste care se asterne praful. Nervii celor care spera ca la un moment dat vor redobandi cetatenia romana sunt pusi la incercare si de telefonul Biroului Cetatenie. La care, atunci cand nu este stricat si se intampla sa sune, nu prea raspunde nimeni. In mod normal, pe site-ul ministerului ar trebui sa fie publicate toate cererile de cetatenie, stadiul in care se afla, statistici trimestriale, anuale. Ceea ce nu se intampla. MJ sustine in privinta cererilor depuse in anul 2002 si nesolutionate pana in prezent ca petentilor li s-au solicitat documente in completarea dosarelor, ce pana in prezent nu au fost depuse.

La judecata cu Ministerul Justitiei

Diana Domenco este una din persoanele care a ajuns la capatul rabdarii. Saturandu-se sa mai astepte un raspuns - cererea ei fiind depusa in 2002 -, a actionat in judecata Ministerul Justitiei - Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei romane, Serviciul Cetatenie. Domenco a solicitat instantei Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca cei 4,6 ani de la data depunerii cererii de acordare a cetateniei romane nu reprezinta o perioada rezonabila de timp. A solicitat si daune morale in valoare de un leu. Si a castigat. "Curtea constata ca de la data depunerii cererii reclamantei au trecut mai mult de patru ani, termenul fiind exagerat de lung si tinzand la negarea dreptului reclamantei la dobandirea cetateniei romane.

Faptul ca legea speciala nu prevede un anumit termen nu inseamna ca autoritatea parata poate sa solutioneze cererea oricand, ci solutionarea acesteia trebuie sa se faca intr-un termen rezonabil. Nici faptul ca solutionarea cererii depinde de anumite demersuri intreprinse pe langa alte autoritati nu este de natura sa justifice o intarziere de patru ani si jumatate, asa cum s-a intamplat in aceasta speta", a stabilit Curtea de Apel. Astfel, magistratii au constatat ca Ministerul Justitiei - Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei romane, Serviciul Cetatenie, intarzie in mod nejustificat in solutionarea cererii depusa de Diana Domenco, motiv pentru care se impune stabilirea unui termen cert, rezonabil. "Admite actiunea formulata de Diana Domenco. Obliga paratul sa solutioneze cererea reclamantului in termen de sase luni de la data ramanerii definitive a hotararii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.