Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Protectie si Paza (SPP) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) s-au imprumutat cu peste 200 de milioane de euro si dolari la banci din strainatate.

Creditele au fost garantate de stat prin Ministerul Finantelor, iar actele normative prin care s-au aprobat imprumuturile au fost secretizate in totalitate.

Unele imprumuturi s-au derulat prin intermediul unor unitati speciale ale serviciilor, altele prin firme "civile". UTI Italy, societate inmatriculata de gen. Tiberiu Urdareanu, a jucat rolul de finantator si furnizor de produse pentru SPP.

Dintre cele trei servicii speciale amintite, STS a acumulat de-a lungul anilor cele mai mari datorii la banci. In perioada 1997-2006, institutia a beneficiat de garantii guvernamentale in favoarea bancilor externe de 133 de milioane de franci elvetieni, 73 de milioane de dolari si alte 40 de milioane de euro. Prima linie de creditare a fost deschisa in 1997, in baza HG 20, publicata in viteza pe data de 1 ianuarie si intrata in vigoare in aceeasi zi. Declarata ca avand caracter militar, deci secreta, hotararea amintita a permis STS sa contracteze trei imprumuturi de la Banque Nationale de Paris, in valoare de 46,15 milioane de franci, 48,15 milioane de franci si 38,65 milioane de franci. Emise in 1997, dar avand termen de valabilitate pana in 2009, garantiile guvernamentale au lasat posibilitatea ca STS sa acceseze credite chiar si in 2006.

In afara de HG 20/1997, STS a mai beneficiat de alte doua hotarari de guvern - 985/1999 si 1277/2000 -, care i-au permis sa imprumute succesiv de la Bank Leumi, Citibank International PLC si Raiffeisen Bank suma totala de 73 de milioane dolari si 40 de milioane euro.

SRI, putin mai econom

Pe locul doi in topul serviciilor secrete datoare bancilor straine se afla SRI, cu aproape 60 de milioane de euro si 44 milioane de dolari. Primele credite au fost deschise in 1995, iar apoi contractarea de imprumuturi a devenit o practica obisnuita. Numai Cabinetul Nastase a emis patru hotarari de guvern secrete prin care SRI a primit acces la finantari de aproape 60 de milioane de euro oferite de Raiffeisen Bank, Deutsche Bank si BRD-GSG.