Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat astazi Republica Moldova pentru incalcarea libertatii de expresie, hotarand ca este nedreapta sanctionarea unui cotidian dupa aparitia unui articol referitor la averile stranse de unii dintre comunisti, relateaza AFP.

Cotidianul a publicat la 19 iunie 2002 rezumatul unui articol care urma sa apara, intitulat "Milionarii rosii", si care era insotit de o fotografie mare a presedintelui grupului parlamentar al Partidului Comunist, Victor Stepaniuc. Acest parlamentar s-a considerat defaimat si a depus plangere impotriva cotidianului.

Dupa doua zile, articolul a aparut, cu interviul unui director al unei fabrici de conserve, care a denuntat eforturile lui Stepaniuc de a declara afacerea falimentara pentru a o vinde la un pret mic. Articolul, spre deosebire de rezumatul sau, nu a facut obiectul nici unei contestatii, a informat Curtea Europeana.

La 1 august 2002, un tribunal din Republica Moldova i-a dat castig de cauza lui Stepaniuc si a condamnat cotidianul Flux si autorul articolului la plata unei sume de 270, respectiv 135 de euro, dar ii obliga si sa publice scuze intr-un termen de 15 zile.

In hotararea sa, CEDO a motivat ca justitia din Republica Moldova a condamnat pe nedrept cotidianul Flux, bazandu-se doar pe rezumatul articolului. "Netinandu-se seama de articolul principal, jurisdictiile nu au cautat sa aprecieze argumentele reclamantului", au declarat judecatorii europeni.

Curtea considera ca "libertatea jurnalistului inseamna si posibilitatea de a exagera, chiar de a provoca". Ea aminteste de "rolul important al presei intr-o societate democratica, pentru ca ii revine sarcina de a comunica idei si opinii privitoare la domeniul politic si la celelalte domenii ale vietii publice", a declarat Curtea.

CEDO a hotarat ca ziarului din Chisinau sa i se plateasca 3.000 de euro compensatii, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.