Parlamentarii Romaniei in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei au parasit lucrarile forului european pentru apararea drepturilor omului, in semn de protest fata de raportul care acuza Romania ca a gazduit centre secrete de detentie ale CIA in care ar fi putut fi interogati suspectii de terorism.

Parlamentarii romani au declarat ca nu vor reveni la lucrarile adunarii de la Strasbourg pana cand Raportorul Consiliului, senatorul elvetian Dick Marty, nu va merge in Romania pentru a-si dovedi acuzatiile.

Intr-un raport aprobat de adunare miercuri, senatorul Marty sustine ca agenti CIA i-ar fi declarat ca asemenea centre de detentie ar fi existat si in Polonia si in Romania.

Parlamentarii Romani si polonezi i-au cerut insa sa prezinte dovezi pentru aceste acuzatii.

Miercuri fostul ministru al apararii Ioan Mircea Pascu arata intr-o declaratie de presa ca drepturile sale de cetatean european au fost incalcate, dat fiind ca, desi i-a solicitat o intrevedere raportorului privind centrele de detentie CIA, Dick Marty, acesta a fixat discutiile dupa ce raportul, in care era acuzat, a devenit public.

In declaratie domnul Pascu reamintea ca a trimis o scrisoare lui Dick Marty la data de 20 iunie, in calitate de vicepresedinte al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European si fost ministru al apararii, solicitandu-i sa dovedeasca ceea ce afirma in raportul sau, "respectand astfel principii de drept elementare precum prezumtia de nevinovatie si ascultarea si a celeilalte parti".

De asemenea, Ioan Mircea Pascu a reamintit ca si-a declarat intreaga disponibilitate de a vorbi in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei oricand si in orice forma considerata potrivita, pentru a confrunta oricare din "sursele" mentionate de raportul Marty, in care a fost acuzat de fapte pe care nu le-a comis.

"Din pacate, singurul raspuns primit a fost o invitatie de a vorbi cu dumnealui la 17 iulie, la Bruxelles, adica ulterior aprobarii raportului Marty. Raul a fost astfel facut si doresc sa subliniez din nou nedreptatea suferita, culmea, in cadrul unui for garant al drepturilor omului, cum se doreste a fi Consiliul Europei", afirma domnul Pascu.

Ioan Mircea Pascu e revoltat

El mentioneaza ca va participa la momentul venirii lui Marty la Parlamentul European.

Regret ca drepturile mele de cetatean european mi-au fost incalcate grav, aducandu- se grav atingere si imaginii mele publice. Toti cetatenii europeni, si nu doar 'suspectii de terorism>> si 'sursele>> trebuie sa aiba parte de respectarea drepturilor lor

"Regret ca drepturile mele de cetatean european mi-au fost incalcate grav, aducandu- se grav atingere si imaginii mele publice. Toti cetatenii europeni, si nu doar 'suspectii de terorism>> si 'sursele>> trebuie sa aiba parte de respectarea drepturilor lor", declara fostul ministru al apararii.

Ion Iliescu, Traian Basescu, Ioan Talpes, Ioan Mircea Pascu si Sergiu Tudor Medar sunt citati in raportul Marty drept persoanele care au avut cunostinta, au autorizat sau au raspuns pentru rolul jucat de Romania in operatiunile CIA legate de centrele secrete de detentie in perioada 2003 - 2005.

"Ni s-a spus ca persoanele de incredere din partea militara, ministrul Apararii Pascu si general-locotenentul Medar, au ascuns activitati operationale importante de oficiali superiori din Armata si structurile influente carora le erau subordonati. Confrom surselor noastre, 'cooperarea cu America in contextul>> cadrului NATO a fost folosita ca perdea de fum in spatele careia au fost ascunse operatiunile din programul CIA", afirma raportul.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat, miercuri, cel de-al doilea raport al senatorului elvetian Dick Marty, care acuza in mod special Romania si Polonia ca ar fi gazduit pe teritoriul lor centre de detentie CIA, in perioada 2003-2005.

Proiectul de rezolutie anexat raportului, prezentat la 8 iunie la Paris, a fost adoptat cu 124 de voturi pentru, 37 impotriva si opt abtineri, de catre APCE, la incheierea unei dezbatreri indelungate.

Numeroasele amendamente formulate de delegatiile Poloniei si Romaniei au fost respinse in totalitate.

Cele doua tari au fost acuzate ca au "gazduit cu buna stiinta, in perioada 2003-2005, centre de detentie secreta ale CIA".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.