La lucrarile summitului participa, ca reprezentanti ai Romaniei, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Cei doi s-au pronuntat la Bucuresti in favoarea compromisului propus de Germania " un tratat care sa contina substanta Constitutiei ratificate deja de 18 state.

Totodata, Romania doreste ca UE sa aiba personalitate juridica, ca dreptul comunitar sa prevaleze asupra dreptului national si, de asemenea, sa se pastreze sistemul actual de decizie in Consiliu. Acest ultim subiect suscita cele mai puternice controverse, Polonia amenintand la un moment dat cu dreptul de veto daca nu se fac schimbari. Si cum si alte tari au propriile nemultumiri legate de noul tratat, nu este sigur daca �Cei 27" vor reusi sa ajunga la un acord asupra variantei finale a documentului, pe care presedintia germana il vrea ratificat de toate tarile UE pana la alegerile europene din 2009.

Consiliul European de vara, inceput aseara, la Bruxelles, cu o fotografie de familie si un dineu, nu le dadea sperante nici celor mai optimisti in legatura cu gasirea unei formule de compromis asupra Tratatului constitutional, documentul care ar trebui sa consfinteasca faptul ca Uniunea Europeana functioneaza si actioneaza unitar.

Germania, care detine presedintia UE, spera ca summit-ul care, teoretic, se va incheia astazi (desi unii diplomati nu exclud o prelungire de cateva ore) va mandata organizarea unei Conferinte interguvernamentale pana la finele anului, care sa faca posibila gasirea unei solutii de compromis. Nemtii spera ca noul tratat � minimal, cum ii spun britanicii, simplificat, cum il numeste Nicolas Sarkozy, sau reformat, cum l-a catalogat presedintele CE, JosÚ Manuel Durao Barroso- sa intre in vigoare inaintea alegerilor din 2009 pentru Parlamentul European.

Scurt istoric

Consiliul Europei (summit-ul European) este o intalnire a sefilor de stat si guvern ai tarilor UE cu presedintele Comisiei Europene. Consiliul nu are puteri executive sau legislative, dar se confrunta cu deciziile majore care definesc liniile generale ale politicii UE. Consiliul se reuneste cel putin de doua ori pe an, de obicei in cladirea Justus Lipsius din Bruxelles.

Primele Consilii s-au tinut in februarie si iulie 1961 si au avut loc in mod neregulat de-a lungul anilor �60. Acestea au devenit institutionalizate doar in decembrie 1974, la summit-ul de la Paris, la propunerea presedintelui francez de atunci ValÚry Giscard d�Estaing. Consiliul s-a inaugurat la Dublin in primavara anului 1975 in timp ce Irlanda detinea pentru prima data presedintia UE. In 1987 a fost inclus pentru prima data in tratate si a capatat un rol bine definit in Tratatul de la Maastricht.

In 2002, s-a stabilit locatia Consiliului la Bruxelles. UE a fost constituita prin Tratatul de la Roma, sub denumirea de Comunitatea Economica Europeana (EEC), iar documentul a fost semnat de Franta, Germania de Vest, Italia, Belgia si Luxemburg la 25 martie 1957. Initial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunitatii Economice Europene. Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminand, printre alte lucruri, cuvantul "Economic" atat din numele comunitatii, cat si al tratatului. Prin Tratatul de la Maastricht, semnat la
7 februarie 1992 si intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993, s-a constituit Uniunea Europeana, avand la baza cei trei piloni: Comunitatile Europene, care permit institutiilor UE sa coordoneze politici comune in diverse domenii (Piata unica, transporturi, concurenta, moneda unica, ocuparea fortei de munca, sanatate publica, protectia consumatorilor, cercetare, protectia mediului, agricultura, s.a), politica externa si de securitate comuna si cooperarea politieneasca si judiciara in materie penala. In aceeasi zi a mai fost semnat un tratat care instituia Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA, Euratom).