La ordinul fostului ministru al Justitiei o echipa de experti militari a scotocit prin arhiva DGPA - SIPA, in 2005, dar rezultatul investigatiei nu a fost dat publicitatii

ZIUA revine cu informatii noi despre controversata arhiva a fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei, serviciu care s-a desfiintat oficial in iunie 2006, prin hotarare de guvern. Amintim ca ex-ministrul Justitiei Monica Macovei nu a dat publicitatii nimic din ceea ce s-a descoperit in arhivele mult-hulitei DGPA - SIPA, desi personal a anuntat inca din ianuarie 2005 ca a dispus un control la acest serviciu secret si ca va da publicitatii concluziile acestuia.

Cu toate ca in vara lui 2006 acest serviciu s-a desfiintat, surprinzator, in primavara acestui an, cu putin timp inainte de a fi debarcata, Macovei a dispus prin ordin formarea unei echipe de evaluare a continutului arhivei, compusa din procurorul Paul Dimitriu si judecatorul Cristi Danilet. Ambii au demisionat in urma cu cateva saptamani din posturile de consilieri ai ex-ministrului Macovei. Acest ultim control nu a mai apucat sa-si duca treaba pana la capat. Nici nu mai era nevoie insa, deoarece inventarierea continutului arhivei SIPA fusese efectuata in 2005 de o echipa de experti ai Ministerului Apararii, constituita la ordinul lui Macovei.

Adresa 113.595

Cu toate ca Macovei a inteles sa tina in cel mai deplin secret rezultatele verificarilor de la SIPA, ZIUA a intrat in posesia adresei nr.113.595, emisa de MJ in 14 decembrie 2005, de consilierul MJ, Mihai Pruna, prin care asociatia "SoJust" a fost informata partial asupra unor rezultate ale controlului efectuat de expertii de la Aparare in arhivele SIPA. In informarea MJ catre "SoJust" din 2005 se recunoaste ca informatii detaliate au fost furnizate si Comisiei Europene, care ne monitoriza in vederea intocmirii raportului anual de tara. Coincidenta sau nu, judecatorul Cristi Danilet, care a fost numit de Macovei in 2007 in echipa de control la DGPA - SIPA este unul din membrii fondatori ai "SoJust", care intr-o perioada monitoriza sedintele CSM din partea acestei asociatii.

Rezultatul a ajuns la Comisia Europeana

Din adresa MJ din 14 decembrie 2005, reiese ca la cererea Monicai Macovei o echipa de experti ai Ministerului Apararii a realizat un audit privind resursele umane si financiare ale DGPA - SIPA. Auditul, care in fapt a devenit un control general in toata regula, a fost comunicat Comisiei Europene, in cadrul Adendumului pentru perioada iulie - septembrie 2005 la Raportul de tara pe 2005.

A reiesit ca la DGPA - SIPA s-a imputinat simtitor procentul fostilor ofiteri de securitate din structura, de la 40% in 1997, la 15% in septembrie 2005. Auditul facut de expertii de la Aparare a inventariat activitatea din perioada ianuarie 2004 - martie 2005 si s-a derulat imediat dupa inlocuirea fostului sef al DGPA - SIPA, Ovidiu Stoian (foto jos), cu procurorul Doru Dobocan. In concluziile controlului s-au enumerat o serie de nereguli: "In domeniul financiar s-a constatat lipsa unei structuri organizatorice si a unor proceduri interne de control a alocarii fondurilor; in domeniul resurselor umane nu s-a respectat intotdeauna procedura de admitere in acest sistem, in sensul ca unele persoane nu au fost testate psihologic si nu au prezentat cazierul; nu existau reguli clare pentru gestionarea si diseminarea informatiilor obtinute in procesul muncii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.