Miile de copiii romani adoptati in anii '90 nu erau orfani, ci au fost vanduti de parintii lor agentiilor de adoptii, a afirmat Roelie Post, fost oficial al Comisiei Europene, care a anchetat adoptiile din Romania intre 1999 si 2005.
Intr-un interviu acordat postului Radio Olanda, Roelie Post a afirmat ca, in trecut, asupra guvernului de la Bucuresti au fost exercitate presiuni diplomatice si politice de catre o retea de grupuri de interese care dorea
relaxarea legislatiei privind protectia copilului.

Post a precizat ca miile de copii romani adoptati in anii '90 nu erau orfani, ci au fost vanduti agentiilor specializate in adoptii de catre parintii lor.

Roelie Post a explicat ca in spatele acestor grupuri au existat cateva retele, la diferite niveluri. "Inainte de toate, in Romania au existat persoane care gaseau copii si se asigurau ca acestia puteau fi adoptati in mod legal, organisme de adoptie, romanesti si straine, dar si intermediari, care ii localizau pe copii contra cost.

Pe de alta parte, a existat o presiune
politica si diplomatica asupra Romaniei din partea anumitor tari, in special din partea Statelor Unite, Italiei, Spaniei, Frantei si Israelului", a declarat Post.