Britanicii care nu pot avea copii sau sunt respinsi in dosarele de adoptie pot cu usurinta sa cumpere un copil din estul Europei, potrivit unei investigatii efectuate de jurnalistii de la tabloidul The Sunday People in Romania, la Buzau.

Familiile sarace sunt dispuse sa-si vanda un copil pentru suma de 3.000 de euro fara sa puna intrebari, iar unii dintre bebelusii adusi ilegal in Marea Britanie au doar sase saptamani. Acest comert a inflorit in Romania si Bulgaria de cand cele doua state foste comuniste au aderat la UE, in ianuarie, pentru ca libera circulatie intre statele membre face mult mai usor procesul de aducere a micutilor in Marea Britanie. Iar, potrivit saptamanalului, ideea de obtinere a unor sume mari de bani de la occidentali inseamna ca traficul este in general condus de bande de infractori.

Unii chiar au oameni care fura copii de la familiile sarace, potrivit anchetei, pentru ca in acest mod traficantii pastreaza intreaga suma data de straini. Autorii anchetei s-au dat drept un cuplu care nu putea avea copii si s-au dus la Buzau, unde li s-au oferit doi copii.

Unul era nou-nascut, cu pretul de 15.000 de euro, iar celalalt era un baietel de doi ani care putea fi cumparat cu 3.000 de euro, potrivit ziarului. In ambele cazuri, nu s-a incercat nicio verificare a trecutului cuplului si nici nu s-a dorit sa se afle daca cei doi erau apti sa fie parinti. Bebelusul de vanzare se numea Florentina Caraiman.

Oamenii de la Sunday People s-au dus in cartierul de rromi din Buzau si au fost indrumati la familia Florentinei de oamenii aflati intr-un bar. Ei ar fi spus "oamenii albi bogati vin mereu aici pentru asta". Ziaristii s-au dus la o casuta, unde Florentina locuia cu mama sa Marcela, de 30 de ani, si cu tatal, Flaviu. Barbatul, tatal a doi copii, si-a prezentat fiica intreband cat ar fi dispus "cuplul sa plateasca".

Cei doi i-au oferit 5.000 de euro, dar Flaviu a spus ca nu este de ajuns. "Nu-mi va schimba viata. Nu este ca si cum as fi castigat la loterie", a spus el, fluturand certificatul de nastere al Florentinei, vorbind despre micuta ca si cum ar fi fost o masina la mana a doua pusa la vanzare. "Este sanatoasa, nu am avut probleme cu ea. Are doar sase saptamani si ochi caprui frumosi - vedeti?", potrivit relatarii saptamanalului. In cele din urma, "cuplul" s-a declarat dispus sa plateasca 10.000 de lire sterline. Mama si tatal au ranjit in timp ce bagau in buzunar suma de 150 de lire "avans".

Barbatul i-a condus pe cei doi la masina si le-a dat-o pe Florentina pentru o ultima imbratisare. Cealalta oferta a venit de la un traficant de copii, Ion Goguta. El a fost gasit in Leresti, un sat de rromi de langa Buzau. Barbatul de 55 de ani, care isi spunea Jim, i-a dus pe cei doi sa o intalnesca pe Diana Doru. Diana, de 34 de ani, se chinuie sa se descurce cu cei opt copii si parea foarte nerabdatoare sa-si vanda cel mai mic dintre copii, pe Bogdan, de doi ani. Insa viata in acel sat este atat de grea incat "cuplul" l-ar fi putut cumpara pe oricare dintre cei cinci copii mai mici, potrivit ziarului.

Traficantul i-a aliniat pentru a putea fi inspectati si a aratat spre Bogdan, care a izbucnit in lacrimi. "Are par blond si trasaturi placute. Se va acomoda in tara voastra si costa 3.000 de euro", a spus el. "Prefera sa-l vanda pe Bogdan pentru ca este cel mai mic si nu este atat de obisnuita cu el, dar puteti cumpara oricare dintre ceilalti patru baieti", a spus barbatul. Insa ziarul subliniaza ca sunt mii de alti copii ca acestia in Romania si Bulgaria si comenteaza ca Romania a devenit o tinta cunoscuta pentru strainii care vor sa adopte copii, dupa caderea comunismului.

Politicienii de la Bucuresti refuza sa spuna cati copii sunt vizati de acest risc, pentru ca se tem ca acest aspect ar leza si mai mult imaginea tarii, noteaza ziarul. "Uneori cuplurile aud de zonele unde pot obtine asta, sau bandele primesc informatii si fac prima miscare. Ar putea fi vorba despre un oficial corupt de la o clinica de fertilitate sau de o agentie de adoptii", a spus o sursa din politie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.