Pro Democratia avertizeaza autoritatile ca vor fi puse in fata unui maraton electoral, ce va presupune organizarea a cinci scrutinuri in doi ani si jumatate, de aceea, spune APD intr-un comunicat, institutiile statului sunt obligate sa ia masuri ferme pentru a stopa tendinta de degradare privind organizarea si desfasurarea proceselor electorale.

Asociatia Pro Democratia (APD) considera ca una dintre conditiile esentiale ce pot contribui la imbunatatirea proceselor electorale din Romania este adoptarea unei legislatii unitare in domeniu, si anume un Cod Electoral.
�Dincolo de semnificatia sa politica, referendumul indica capacitatea redusa a administratiei electorale romanesti de a organiza in mod corect si eficient procesele de vot.
Organizarea defectuoasa a procesului electoral, mai ales in ziua votarii, risca sa transforme viitoarele alegeri - a caror miza politica va fi importanta - in esecuri ale democratiei romanesti�, se arata in comunicat.

Potrivit APD, colaborarea dintre autoritatile electorale centrale si autoritatile electorale de la nivel local pentru organizarea referendumului a fost punctul nevralgic al acestui scrutin. �Frecventele schimbari, improvizatii si �carpeli� legislative sunt, in opinia APD, principalele cauze ale acestei stari de fapt�, se spune in document.
Asociatia Pro-Democratia (APD) Cluj a avut un numar de 32 de observatori la referendumului din 19 mai privind demiterea presedintelui Traian Basescu, fiecare dintre ei reclamand nereguli mai mici sau mai mari la sectiile lor de votare, transmite corespondentul NewsIn.

Victor Cioara, coordonatorul proiectului sustine ca scrutinul de sambata s-a caracterizat la Cluj prin lipsa de organizare si proasta gestionare a votului. �Referendumul de sambata a avut una din cele mai proaste organizari din �90 incoace. Acest lucru s-a datorat unei proaste instruiri a presedintilor si membrilor sectiilor de votare, dar si lipsei de logistica�, a declarat Cioara.