Sedinta CSM in care s-a discutat revocarea procurorului Tulus a fost monitorizata de diplomati ai SUA, ai Comisiei Europene, ai Bancii Mondiale si ai unor importante tari occidentale.

Intilnirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost marcata de o premiera care a dovedit miza pe care o are revocarea sau mentinerea in functie a procurorului Doru Tulus: la lucrari au participat reprezentanti diplomatici ai unor tari si institutii internationale deosebit de importante pentru Romania. Consiliul a luat ieri in discutie din nou propunerea ministrului Justitiei de a-l revoca pe seful sectiei a doua din DNA, procurorul Doru Tulus. In urma cu o saptamina, ministrul ceruse Consiliului avizul pentru revocarea lui Tulus, iar CSM a aminat votul pentru a-i da procurorului posibilitatea sa se apere.

La dezbaterile de ieri au fost de fata Timothy Nelson, de la Ambasada SUA, Onno Simons, din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, David Nooan, secretarul Ambasadei Irlandei, Malchow Olaf, consilierul Ambasadei Germaniei, Hall Philip Ridley, seful adjunct al Ambasadei Marii Britanii, Ana Ekberg, reprezentantul Ambasadei Suediei, Skude Rasmussen, secretarul Ambasadei Regale a Danemarcei, Louis Werner, ambasador regal al Tarilor de Jos (Olanda), si Ruxandra Costache, reprezentant al Bancii Mondiale. Cei noua au stat cuminti, in picioare, ca ziaristii, in spatele mesei la care a avut loc sedinta si n-au scos nici o vorba. Unii si-au luat notite.

Biroul de presa al CSM a precizat ca nu i-a invitat la sedinta. Institutia a primit marti un telefon de la Ambasada SUA, prin care reprezentantii americani se interesau daca sedinta CSM este sau nu publica. Alte misiuni diplomatice nu au solicitat astfel de informatii, ci si-au trimis pur si simplu reprezentantii, fara sa anunte. Reprezentantul Comisiei Europene, Onno Simons, a declarat la iesire ca sedinta de ieri a fost un bun exercitiu democratic, iar americanul Timothy Nelson a precizat ca prezenta sa la sedinta CSM se incadreaza in politica Ambasadei de a urmari evolutiile juridice si politice ale Romaniei.

Cu sau fara legatura cu prezenta ambasadorilor, CSM nu si-a mai dat ieri avizul pentru revocarea procurorului Tulus pentru ca, brusc, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a facut un pas inapoi. Ministrul a cerut ieri Consiliului un control la DNA pe baza caruia sa fie analizata activitatea lui Tulus si aminarea oricarei decizii pina la finalizarea verificarilor.

CSM a acceptat propunerea ministrului Justitiei. Intr-o prima faza, Chiuariu a vrut ca verificarile sa vizeze sectia condusa de Tulus, dar Liviu Dascalescu, membru al sectiei de procurori a CSM, a solicitat ca acest control sa vizeze intreaga structura centrala a DNA, nu doar o sectie anume.

Propunerea lui a fost admisa in unanimitate, deci a avut si girul ministrului Chiuariu. Controlul va fi demarat la 1 iunie si va analiza perioada 1 ianuarie 2006 pina in prezent. Verificarea va fi condusa de un inspector desemnat de plenul CSM, care va avea libertate deplina in alcatuirea echipei. Raportul rezultat din control va fi facut public si va intra in dezbaterea CSM, a precizat Nicolae Dan Chiujdea, seful sectiei de procurori a institutiei. Controlul va fi total, adica va surprinde nu doar aspecte de management, ci si analiza procedurilor urmate de procurori in dosare, numarul de dosare lucrate de fiecare, gestionarea fondurilor etc. Chiujdea a explicat ca nu vor fi analizate solutiile propuse de procurori in aceste dosare, din simplul motiv ca astfel de decizii revin instantelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.