Basescu mareste potul: presedintele suspendat a anuntat ca va iesi de pe scena politica in cazul in care va fi demis de popor la referendumul din 19 mai

Traian Basescu a anuntat ca se va retrage din politica in cazul unui esec la referendumul din 19 mai. Declaratia a fost facuta de presedintele suspendat la o intalnire cu presa straina. Traian Basescu nu se afla la prima promisiune care sa vizeze senzationalul. In data de 17 aprilie, el a promis ca, daca Parlamentul va vota suspendarea sa din functie, in cinci minute de la consumarea votului isi va da demisia. Ulterior, seful statului a renuntat la acest gest, argumentand ca adversarii sai politici urmaresc sa impiedice candidatura sa la prezidentiale, printr-o modificare a legii. Din acest moment, Basescu a spus ca merge pe varianta organizarii unui referendum prin care romanii sa spuna daca vor sau nu suspendarea sa din functie.

"Un moment-cheie"

"Presedintele Traian Basescu, suspendat la jumatatea lunii aprilie de catre Parlament, s-a declarat sigur, ieri, ca va castiga referendumul privind destituirea sa din functie, prevazut pentru 19 mai, dand asigurari ca va parasi viata politica in cazul unui esec", informeaza AFP preluat de Mediafax. "Voi castiga", a declarat Basescu in cadrul unei intalniri cu jurnalistii straini, apreciind ca "referendumul va reprezenta un moment-cheie, care va permite electoratului sa aleaga Romania in care vrea sa traiasca". In cazul in care va fi votata destituirea sa din functie, "inseamna ca romanii vor sa lase lucrurile asa cum sunt", a declarat presedintele. "Dar nu cred acest lucru", a adaugat el. "Daca voi pierde, ma voi intoarce acasa", a continuat presedintele. El a spus ca nu va mai candida in cazul in care vor fi convocate alegeri prezidentiale.

"Nu voi mai fi candidat (in caz de alegeri prezidentiale - n.r.), de ce-as mai candida?", a adaugat el. La doi ani si jumatate de la preluarea puterii de catre o coalitie de centru-dreapta, Basescu, in varsta de 55 de ani, ramane omul politic cel mai popular din tara, comenteaza AFP. La 19 aprilie, el a fost suspendat de Parlament in baza acuzatiei de "incalcare a Constitutiei", ca urmare a unui demers lansat de opozitia social-democrata, careia i s-au alaturat liberalii, condusi de premierul Calin Popescu Tariceanu. (R.A.)

Declaratia ONU pentru observarea alegerilor

Misiunile internationale de observare a alegerilor sunt organizate in conformitate cu Declaratia ONU a principiilor pentru observarea internationala a alegerilor, adoptata la 27 octombrie 2005.

Declaratie este sustinuta de Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa, Comisia de la Venetia, Comisia Europeana, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei - institutii in care Romania este membra. Declaratia ONU amintita afirma ca "Observarea internationala a alegerilor a devenit larg acceptata in intreaga lume si joaca un rol important in furnizarea de evaluari precise si impartiale privind natura proceselor electorale". Acelasi document mai afirma ca "Observarea internationala a alegerilor este intreprinsa pentru binele oamenilor din tara care organizeaza alegeri si pentru binele comunitatii internationale. Este orientata catre proces, si nu catre un anume rezultat electoral si are in vedere rezultatele doar in masura in care acestea sunt comunicate in mod corect, precis si transparent". "Organizatiile care sustin aceasta declaratie se obliga sa coopereze in organizarea de misiuni internationale de observare a alegerilor", se mai arata in documentul citat. (G.D.)

Avertismentul Pro Democratia

Asociatia Pro Democratia avertiza ieri autoritatile ca, din cauza unor lipsuri din legislatie, la referendumul de pe 19 mai nu mai pot fi acreditati nici observatori romani si nici straini. Asociatia a sesizat in aceasta privinta BEC, care ar urma sa ia astazi o decizie in aceasta privinta. Chestiunea ridica un semn de intrebare asupra modului in care va fi organizat referendumul si a facut obiectul unei scrisori trimise primului - ministru de catre Pro Democratia. Am intrebat-o pe Ana Maria Mosneagu, director executiv al APD, in ce consta exact problema legislativa.

Legea referendumului face trimitere catre o lege care a fost abrogata. Iar trimiterea respectiva se referea tocmai la institutia observatorului. Ceea ce incercam noi sa obtinem este o hotarare a Biroului Electoral Central care sa reglementeze aceasta chestiune.

Asociatia dumneavoastra a incercat sa-si inscrie observatori si a constatat ca practic nu are cum pentru ca nu exista o regula dupa care s-ar putea face lucrul asta?

Ieri am fost la BEC si am depus o solicitare prin care doream sa se faca publica procedura de acreditare a observatorilor interni si internationali. Raspunsul pe care l-am primit de la cei de la BEC a fost ca au discutat aceasta chestiune intr-o sedinta si ca au ajuns la concluzia ca legea nu le permite acest lucru. Astazi vor avea o noua sedinta cei de la BEC si speram sa ne dea un raspuns pozitiv.

Ce ar inseamna faptul de a nu avea observatori la referendum?

Nu va fi nici o organizatie care sa observe ce se intampla la referendum. Si, fara a fi rautaciosi, exista probleme majore pe care noi le-am identificat deja, probleme care, din pacate, nu au fost reglementate nici acum, si anume problema votului multiplu. La aceste alegeri se vor folosi din nou acele timbre autocolante care se dezlipesc destul de usor de pe cartile de identitate, permitand astfel oamenilor sa voteze in mai multe sectii. Este o procedura pe care noi am numit-o turism electoral si asupra careia am facut o cercetare pe votantii din 2004, pe judetul Ilfov si am gasit 800 de astfel de persoane care au votat in doua sectii de votare.

Ce s-a intamplat in urma cercetarii dvs? Stiu ca este pedepsit penal votul de mai multe ori.

Este adevarat. Noi am trimis datele celor de la politie, am inteles ca a fost initiata o ancheta, dar nu am primit nici un raspuns pana acum. (Valentina DELEANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.