Un oficial de rang inalt al Comisiei Europene a explicat, in exclusivitate pentru ziarul „Adevarul", cum isi pot recupera cetatenii romani banii achitati pentru taxa de prima inmatriculare.

Practic, este vorba despre diferentele aparute ca urmare a scaderii nivelului taxei conform noii formule anuntate de Ministerul Economiei si Finantelor.

Astfel, Guvernul Romaniei ar putea sa recurga la asa-numitele "aranjamente interne" si sa hotarasca daca si in ce fel cetatenii romani vor primi diferenta de bani inapoi. Daca nu se va intampla acest lucru, cetatenii pot da oricand statul in judecata. Oficialul european a explicat ca romanii se pot adresa oricarei instante din Romania, nefiind neaparat nevoie de Curtea de Justitie a UE. Motivul? Reglementarea statului roman prin care s-a stabilit ca vechea taxa de prima inmatriculare este incompatibila cu Tratatul Comunitatii Europene, mai exact cu articolul 90.

Finantele nu s-au consultat cu UE

Oficialul Comisiei Europene cunostea inca de miercuri seara declaratiile noului ministru al finantelor si economiei, numai ca la biroul comisarului european Laszlo Kovacs nu s-a primit inca nicio notificare oficiala din partea statului roman. Declaratiile si intentiile pozitive ale ministrului Vosganian sunt apreciate la Bruxelles, dar statul roman trebuie nu doar sa notifice, ci sa si adopte pana la 15 mai o noua lege care sa reglementeze taxa auto. Aceasta trebuie sa fie perfect compatibila cu Tratatul CE. in caz contrar, in ciuda declaratiilor de buna intentie, procedura prin care Comisia Europeana a dus statul roman in fata Curtii de Justitie a UE va merge inainte. Pana pe 15 mai, guvernul roman este sfatuit sa discute in mod informal cu oficialii Comisiei pentru a verifica impreuna daca noua grila de calcul este in intregime compatibila cu Tratatul comunitar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.