Confesiunea facuta „Cotidianului“ de Constantin Balaceanu-Stolnici privind colaborarea cu Securitatea i-a socat pe colegii sai de partid si lumea academica, nu insa si pe fostii colaboratori de la Institutul de Geriatrie „Ana Aslan“.

Informatia ca venerabilul liberal Constantin Balaceanu-Stolnici, care a condus pina nu de mult senatul PNL, a colaborat cu Securitatea a stirnit ieri stupoare in partid. Atit colegii de aceeasi etate, cit si tinerii din partid, pentru care Balaceanu-Stolnici constituia un model, au fost surprinsi de marturisirea facuta pentru "Cotidianul".

Doar decizia de non-implicare politica, ce a atras si demisia din functiile de conducere, a creat o oarecare nedumerire in ce-l priveste. Gestul sau de a se distanta de partid este acum interpretat in cheia unei temeri pe care ar fi avut-o fata de deconspirarea propriului trecut, ca urmare a declansarii scandalului Musca.

Surpriza printre veteranii PNL

"M-a surprins si-mi pare rau de ce am aflat acum despre el, tinind cont de cultura si de educatia lui. Poate pentru a-si pastra o pozitie sau pentru evolutia profesionala, unii au facut acest pas", spune Radu Cimpeanu, aratind ca, pe de alta parte, surprinzatoare pentru liberali a fost si decizia colegului sau de a nu se mai implica in politica. "Ma asteptam ca macar prin ceea ce scrie sa ia o atitudine in aceasta perioada in care partidul a fost lovit constant de PD si de presedinte. Era nevoie de o reactie pe masura si inteligenta, dar nu a venit din partea lui", mai spune Cimpeanu.

Dinu Zamfirescu, presedintele Institutului pentru Memoria Exilului si un alt membru al senatului PNL, sustine ca surpriza sa a fost cu atit mai mare cu cit a cercetat personal in arhivele CNSAS trecutul liberalilor. Ca vicepresedinte al Fundatiei "Horia Rusu", el a fost acreditat pe aceasta tema de cercetare, iar arhivele i-au oferit in privinta colegilor "atit surprize placute, cit si neplacute", dupa cum spune liberalul, precizind ca dosarul lui Balaceanu-Stolnici nu l-a obtinut.

"Am crezut, de pilda, ca Ion Sandulescu, unul dintre fruntasii PNL dupa 1990, a avut de-a face cu baietii cu ochi albastri, insa a rezistat presiunilor in arest. La fel a rezistat si Radu Cimpeanu, despre care s-au scris tot felul de magarii", declara Dinu Zamfirescu, insistind pe distinctia dintre "colaborarea celor care au fost supusi la presiune in puscarie si colaborarea celor aflati in libertate".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.