Fitch nu vede suspendarea presedintelui ca pe o cauza de micsorare a ratingului. Raspunsul agentiei internationale Fitch vine dupa ce Moody's, alta mare agentie de rating, a declarat ca mentine calificativul Romaniei. Analistii Moody's s-au aratat "usor ingrijorati" de situatia politica.

"Nu vedem acest lucru (n.r. suspendarea presedintelui) ca un motiv de micsorare a ratingului in acest moment si vom continua sa evaluam situatia", a spus analistul sef pentru Romania si director in cadrul diviziei de ratinguri suverane Fitch, Andrew Colquhoun. Pe de alta parte, analistul a spus ca riscul politic din ce in ce mai mare si de intarzierea si lipsa de vointa in implementarea reformelor structurale si a masurilor anti-coruptie ar putea pune presiuni de micsorare a ratingului.

Suspendarea lui Basescu deschide calea spre posibile alegeri prezidentiale in urmatoarele trei luni, iar analistii considera ca acest lucru face mai grea munca de a atinge cerintele UE in domeniul reformelor structurale si a absorbtiei miliardelor de euro ce vor veni de la Uniune.