In Parlamentul Romaniei, starea de spirit, cu 24 de ore inaintea sedintei comune in care se dezbate propunerea de suspendare a sefului statului, era total defavorabila lui Traian Basescu. In mai multe grupuri parlamentare s-au pus chiar pariuri in privinta rezultatului votului. Mai nimeni nu miza pe presedintele-jucator.

In conditiile in care in Parlament sint 465 de senatori si deputati (patru mandate de deputat sint vacante), pentru ca seful statului sa fie suspendat sint necesare 233 de voturi. Ieri, liderii PSD, PC si PRM au anuntat ca senatorii si deputatii lor vor "vota pentru suspendare cu bilele la vedere". Se aduna deja 227 de voturi. Desi la cele trei partide s-a decretat "mobilizare generala" (chiar si Adrian Nastase a fost intors de la o deplasare din strainatate), nu este exclus sa se inregistreze si citeva absente, mai ales dupa ce s-a aflat ca voturi in favoarea suspendarii vor veni si din alte parti. Teoretic, lipsesc sase voturi. Practic, se asteapta ca liberalii sa voteze masiv pentru suspendare.

Vot cu constiinta incarcata la PNL

Premierul Tariceanu a cerut ieri Biroului Politic al PNL sa adopte o pozitie flexibila, si anume ca fiecare parlamentar sa voteze conform constiintei. Puiu Hasotti, Crin Antonescu si Dan Radu Rusanu au cerut totusi ca PNL sa adopte o pozitie transanta in favoarea suspendarii, dar premierul a avut cistig de cauza. Tariceanu a declarat ca va fi prezent in sala, dar ca nu va vota. "Din unele discutii cu o serie de colegi, cred ca 99% dintre noi vom vota pentru suspendare", ne-a declarat unul dintre deputatii PNL. Cu o zi inainte, cei care se pronuntau pentru suspendare erau in minoritate. Schimbarea de ultima ora se datoreaza "omiterii din avizul Curtii a cazurilor Cioroianu si Atanasiu, precum si discursul violent de marti al lui Basescu". PNL are 73 de parlamentari si se estimeaza ca nu vor lipsi mai mult de cinci.

Tot la latitudinea "constiintei" au lasat votul UDMR (32 parlamentari) si grupul minoritatilor (18). Surse parlamentare sustin ca minimum 14-15 udemeristi si doi-trei minoritari vor opta pentru suspendare.

Sedinta comuna va incepe la ora 9.00

Conform deciziei Birourilor Permanente ale celor doua Camere, sedinta comuna in care se va dezbate si se va vota propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu va incepe in aceasta dimineata la ora 9.00. Sedinta va incepe cu prezentarea propunerii de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, dupa care se va da citire raportului comisiei de ancheta si avizului Curtii Constitutionale. Daca va fi prezent, presedintele Romaniei va lua cuvintul sau, in cazul neprezentarii, se va da citire textului adresat Parlamentului de catre acesta. Pentru aceste prime puncte ale ordinii de zi, timpul nu este limitat. In continuare, grupurile parlamentare vor avea 171 de minute timp pentru dezbateri, dupa cum urmeaza: PSD - 53 de minute, PNL - 31 de minute, PD - 23 de minute, PRM -

23 de minute, UDMR - 11 minute, PC - 10 minute, Minoritati - 6 minute, Independenti - 14 minute.

In finalul dezbaterilor, senatorii si deputatii se vor exprima asupra propunerii de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, prin vot secret cu bile. Sedinta va fi condusa de presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu.

Basescu nu merge in Parlament

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va participa la sedinta de azi a Parlamentului in care se va discuta suspendarea sa si l-a acuzat pe Geoana de iresponsabilitate politica.

Cu doar citeva ceasuri inainte de inceperea dezbaterilor din Parlament pe marginea suspendarii sale, seful statului a iesit aseara, la ora 19.30, si a anuntat ca nu se duce la sedinta speciala de astazi ce-i este destinata in exclusivitate.

In declaratia sa, de la Palatul Cotroceni, a treia in ultimele zile, seful statului a reafirmat ca avizul Curtii Constitutionale nu constata nici o incalcare a Legii fundamentale in ceea ce priveste cele 19 capete de acuzare ale "coalitiei antiprezidentiale". Presedintele a atentionat public partidele parlamentare ca posibila lui suspendare, prin abuz, in conditiile in care Curtea Constitutionala nu a constatat incalcari ale Legii fundamentale, "va avea efecte greu de evaluat pentru Romania". In opinia sa, posibila suspendare, in contextul unui Guvern cu o sustinere de doar 20%, poate conduce inclusiv la blocarea investitiilor straine si la un raport defavorabil din partea Comisiei Europene.

Avertisment pentru liderii politici

Seful statului a insistat: "Atentionez liderii partidelor politice sa chibzuiasca efectele unei suspendari abuzive!". A tinut sa puncteze ca el nu a fost ales de Parlamentul Romaniei si nici in intelegere cu lideri de partid. Basescu a mai aratat ca "nici o clipa nu am avut ca intentie sa reprezint interese de partide sau de sefi de partid". Pentru el, aceasta este si cauza "constituirii coalitiei antiprezidentiale".

Basescu a atras atentia ca posibila lui suspendare, daca se va materializa printr-o suspendare abuziva, va fi in responsabilitatea totala a celor care au initiat si au sustinut acest demers. El a spus ca suspendarea lui e un abuz "prin abuz". In opinia sa, suspendarea duce la scaderea ratingului de tara si la blocarea investitiilor straine.

La telefon cu Secasiu

Basescu a mai declarat ca a vorbit la telefon cu presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, care i-a confirmat faptul ca judecatorul Curtii Consitutionale Ion Predescu nu a facut politie politica dar ca, pe de alta parte, Aspaziei Cojocaru, magistrat al aceleiasi instante, i-a fost dat un verdict de colaborare cu fost Securitate.

Presedintele a dat asigurari ca nu a vorbit cu Ion Predescu, Aspazia Cojocaru sau cu Nicolae Cochinescu de la Curtea Cosntitutionala, "niciodata de la inceperea procesului de suspendare in Parlament"."Despre Cochinescu nu stiu nimic", a adaugat el. (Cristian OPREA)