Un milion de bucuresteni au codul numeric personal si adresa integrala la dispozitia oricui. Cu o simpla cautare pe ODC gasiti o aplicatie care contine informatii despre toate persoanele care au buletin de Bucuresti.

Programul se instaleaza foarte usor si foarte repede, fara a cere niciun element de securitate. Dupa instalarea programului, primiti un avertisment semnat Politia Bucuresti, prin care sunteti rugat sa stergeti aceasta aplicatie. In caz contrar, sunteti informat ca intrati sub incidenta articolului 677 din Codul penal, desi nici vechiul, nici noul Cod penal nu ajung la 600 de articole.

Baza de date este publica din 2005

In 2005, aceasta aplicatie se putea achizitiona contracost de pe site-ul www.free-soft.ro. Ulterior, programul a fost sters de pe site, dar se gaseste in continuare, gratis, in retele.

Programul ofera informatii complete despre adresa si codul numeric personal al oricarui bucurestean, actualizate la nivelul anului 2000. Potrivit Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, in 2000, in baza de date figurau 2.115.079 de persoane cu domiciliul in Capitala. Din 2000 pana acum, 1.155.273 de persoane si-au schimbat datele personale.

Bazele de date se dau pe un CD sau o discheta
Daniel Gheorghe, purtator de cuvant in cadrul Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor (CNABDEP), ne-a spus ca aceasta baza de date este o poza a unei sectiuni din sistem. Gheorghe a adaugat ca, practic, este imposibil sa opresti raspandirea in sisteme precum DC++ a oricarui fisier.
Administrarea bazelor de date ale CNABDEP se face intr-un sistem inchis al MAI, fara conexiune la Internet. Accesul in sistem este securizat pe baza de user si parola.

Potrivit legii, CNABDEP este obligat sa furnizeze datele cu caracter personal catre autoritatile statului, precum Casa Nationala de Pensii sau Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Bazele de date sunt copiate pe un CD sau pe o discheta si sunt date unui delegat. Pentru a primi documentele, delegatul trebuie sa aiba o imputernicire scrisa din partea unei autoritati a statului. Dupa ce primeste CD-ul sau discheta cu baza de date, delegatul este obligat sa asigure masurile de securitate.