In Italia se afla la munca sau la studii peste un milion de romani - si totusi Biserica Ortodoxa Romana din peninsula are doar statut de asociatie - ca orice alta organizatie neguvernamentala, nefiind recunoscuta ca un cult religios.

Principala piedica nu vine din partea Bisericii Catolice, ci din partea autoritatilor italiene - cu Biserica Catolica din Italia existand relatii cat se poate de bune de intr-ajutorare. Numarul romanilor aflati legal in Italia depaseste un milion - toti acestia platind impozite, din care impozite un procent de 2% fiind virat cultelor din Italia - insa printre acestea nu se numara si Biserica Ortodoxa Romana.

In Italia exista in prezent un numar de 58 de parohii deservite de 60 de preoti, conform paginii electronice a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. In data de 29 noiembrie 1997, inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Iosif Pop a fost ales spre pastorirea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala. Aceasta alegere a fost ratificata pe 11 decembrie 1997 de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ceremonia de instalare avand loc la Paris, sediul arhiepiscopului roman pentru Europa Occidentala si Meridionala, in catedrala ortodoxa greaca Sfantul Stefan.

Bisericile romanesti din Italia sufera din cauza faptului ca Biserica Ortodoxa Romana nefiind recunoscuta in calitate de cult religios, ci doar ca asociatie, trebuie sa-si desfasoare activitatea in biserici puse la dispozitie de Biserica Catolica sau in locatii improvizate. De exemplu, la Ancona functioneaza parohia "Sfantul Dasie de la Durostorum" care isi desfasoara activitatea in capela Garii din Ancona, in capela vechiului Seminar Teologic din Pesaro in prima duminica a lunii; si in biserica Santa Maria della Pieta in a treia duminica din luna.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.