Noul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes, s-a intalnit vineri cu presa ca sa prezinte problemele pe care le are de rezolvat in mandatul sau.

Noul ministru a recunoscut ca inca nu a avut timpul suficient pentru a se familiariza cu toate problemele din domeniile pe care le are de gestionat.Prioritatea ministerului sau va fi, desigur, cheltuirea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare regionala, suma totala care va reveni Romaniei, intre 2007 si 2013, fiind de 13 miliarde de euro.Noul ministru al agriculturii a stabilit mai intai cateva reguli in relatia cu presa: fara interviuri telefonice, cu intrebari scrise inainte si raspuns dupa 3 zile.

Asta dupa experienta de ministru al Finantelor in guvernele Conventiei Democrate dintre 1997 si 2000, cand domnul Remes a avut cuvinte deloc elogioase la adresa unei ziariste.Decebal Traian Remes a precizat ca nu va da vina pentru intarzierile din programul de acreditare a agentiilor de plati in agricultura pe predecesorii sai de la minister.

Noul ministru si-a stabilit ca prioritate terminarea la termen a acestui program, chiar daca cifre oficiale vorbesc de intarzieri mari.In plus, au aparut probleme legate de sediile multor centre locale de finantare din cele 256 date in functie pana acum."Intr-o Romanie rurala, cu multe cladiri goale, inclusiv case de locuit, de regula nu s-au straduit sa puna la dispozitie spatii corespunzatoare".

"Li s-au dat garaje, li s-au dat grajduri, li s-au dat un fel de baracamente. Igrasia, care este buna prietena a hartiilor si a documentelor care trebuie sa fie pastrate, este prezenta!"Ministrul Remes avertizeaza ca unul din factorii care vor fi luati in considerare la acreditarea acestor centre va fi si calitatea sediilor.A fost fixat un calendar al acordarii banilor europeni pentru micii fermieri, in numar de peste 1 milion, din primele estimari.

Pana la 15 mai trebuie depuse cererile de asistenta, in functie de marimea terenului agricol pe care il are fiecare fermier.Dupa aceea, pana pe 15 iunie toate cererile trebuie arhivate intr-o baza de date, iar apoi terenurile vor fi masurate efectiv si in cele din urma in toamna ar putea incepe platile.Traian Remes spune ca si daca acest calendar se respecta, problemele nu vor fi rezolvate in totalitate.

"Toate astea, dupa pasii ganditi de Agentie, ne duc cel putin pana la sfarsitul lui octombrie. Asta daca nu ni se intampla sa ridicam piciorul de pe acceleratie si sa intarziem acolo si acolo!""Daca alegerile europarlamentare le va stabili cineva in octombrie, o sa zica: 'Baieti, ardeti etapele si dati bani.Dati banii in timpul de campanie electorala sau dati bani si in ziua de vot!' Dar daca noi vom intarzia, e necaz. Ni se taie din bani!"In fine, Decebal Traian Remes a vorbit si despre banii din fondurile de preaderare.

E vorba de aproape 750 de milioane de euro pentru dezvoltare rurala si pescuit, bani care vor fi impartiti prin 8 centre din asa numitele regiuni de dezvoltare.Anul acesta nu se mai primesc proiecte pentru aceste fonduri, dar cele 370 de milioane care pot fi cheltuite in 2007 sunt destinate proiectelor stabilite anul trecut prin programul SAPARD.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.