"Nu am fost turnator. Niciodata n-am semnat un angajament. Niciodata n-am dat o informare semnata cu numele de cod Calin", afirma ieri seara veteranul realizator de radio si cunoscutul dizident anti-comunist Neculai C. Munteanu, in emisiunea lui Robert Turcescu, "100%". Discutia s-a desfasurat pe baza a doua dosare de la Securitate: unul de urmarire informativa, deschis in 1977, si altul personal, de retea, cu numele de cod "Calin", deschis in 1974.

Denigrare pe rupte

Citeste si:

Al doilea dosar este pe jumatate fals, inceput de fapt in 1970, in preajma datei cind realizatorul de radio, aflat la Praga, a avut o tentativa de trecere ilegala a frontierei, potrivit lui Munteanu. El relateaza cum a fost contactat de varul sau Costel Tanase, totodata ofiter de Securitate, sesizat cu privire la tentativa de evadare a lui Munteanu de chiar tatal adoptiv al acestuia, singurul caruia jurnalistul ii comunicase planul de trecere a frontierei. Neculai C. Munteanu povesteste si cum a fost santajat de propriul sau var pe motivele orientarii sale homosexuale, care i-ar fi fost trecuta cu vederea in cazul in care ar fi turnat.

Scopul Securitatii era sa obtina date despre Dinu Sararu, Aristide Buhoiu si Tudor Vornicu, despre care de altfel Munteanu a dat o "caracterizare". Pe linga aceasta, dizidentul admite ca a mai dat Securitatii doua materiale: unul despre starea de spirit din presa romineasca si o caracterizare a lui Aurel Mihailopol de care acesta avea nevoie, in scopul unei plecari in strainatate, si de care cel vizat stia.