Zeci de mii de hectare de teren, acoperite odinioara cu paduri sau pasuni, sunt inghitite, an de an, de nisipul care ameninta orice urma de verdeata.

Daca te gasesti, din intamplare, in patrulaterul format de localitatile doljene Sadova, Dabuleni, Marsani si Bechet, intr-o zi in care vantul bate puternic, risti sa te loveasca ascutit un val de nisip de cativa metri inaltime.

Pulberea aurie vine din campurile care odinioara erau paduri. Cu greu iti dai seama ca, pe muntele de nisip pe care te afli, candva erau plantati copaci din toate soiurile. Au disparut si baltile din zona, inghitite de acelasi "dusman".

Intr-o vreme cand la Bruxelles se discuta despre efectele dezastruoase pe care incalzirea globala incepe sa le aiba deja asupra tarilor din Europa, sudul judetului Dolj s-a transformat intr-un veritabil desert, dupa ce, de o jumatate de secol, mai bine de 100.000 de hectare au fost defrisate fara mila.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.