Desi specialistii in hidrologie considera ca pericolul de inundatii a trecut, totusi Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului este de parere ca in patru judete, respectiv Covasna, Brasov, Prahova si Ialomita, trebuie mentinut codul portocaliu, pana in aceasta seara.

De asemenea, alte sase prefecturi din judetele Timis, Dolj, Giurgiu, Covasna, Brasov si Braila au primit atentionare cod galben. Aceasta situatie este urmare a ploilor abundente, furtunilor violente si chiar ninsorilor din ultimele zile, ce au afectat 38 de localitati din 10 judete, potrivit ultimului bilant al autoritatilor.

Vantul puternic, ploile abundente si chiar ninsorile care au cazut in ultimele zile au afectat 38 de localitati din 10 judete. Astfel, dupa ultimul bilant, s-a constat ca au fost inundate 150 de case dintre care cinci sunt in pericol de prabusire si 800 de hectare de teren agricol. De asemenea, au fost afectati 21 de kilometri de drumuri judetene, precum si DN 22, cel care face legatura intre Braila si Ramnicu-Sarat si care a stat acoperit de apa, pe o suprafata de 400 de metri, timp de 14 ore, si DN 7A in zona Voineasa. Alimentarea cu energie electrica a fost si ea afectata in 261 de localitati, fiind avariate 978 de posturi si peste 500 de linii electrice.

Zeci de gospodarii distruse in toata tara

In Caras Severin, zeci de gospodarii si hectare de teren au fost inundate, iar la baile Herculane apa a patruns in mai multe case, 15 persoane fiind evacuate. Nici Vrancea nu a fost trecuta cu vederea de vitregiile vremii, sase sate ramanand izolate deoarece pe drumurile catre ele nu se mai putea circula. Raurile Putna si Milcov au depasit cotele de inundatii, inundand 20 de curti si anexe gospodaresti. De asemenea, au fost semnalate si caderi de pietre in zonele Reghiu si Lepsa.

Insa regiunea cu cei mai multi oameni izolati, respectiv peste 150, se afla in judetul Buzau, comuna Sita Buzaului. Iar satul Bobocea, cel mai grav afectat de inundatii, a fost pazit de autoritati in noaptea de sambata spre duminica. Nici la capitolul trafic, situatia nu a fost mai buna, deoarece soferii care au fost prinsi pe DN10 de apele iesite din matca, au fost nevoiti sa innopteze la pensiunile din zona. in Bacau, Trotusul a distrus trei poduri provizorii in comuna Agas, iar 120 de familii sunt izolate in restul comunei. in Bistrita Nasaud, 19 localitati au ramas fara curent electric din cauza vantului puternic, care a suflat cu peste 100 de kilometri pe ora.

Premiera in ultimii 30 de ani

Este vorba de golirea barajului din lacul de acumulare de la Tarlung din judetul Brasov, masura ce a fost luata in regim de urgenta, deoarece lacul trecuse peste cota de avarie cu un metru si jumatate. Specialistii de la Apele Romane avertizeaza ca varful de viitura cauzat de precipitatii se va inregistra intre localitatile Cosereni si Adancata, din judetul Ialomita. si ca tacamul sa fie complet, in cinci localitati prahovene au fost reactivate, in ultimele 24 de ore, alunecarile de teren in 54 de puncte. Cea mai afectata, fiind localitatea Cerasu, potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Prahova, Mihai Condrescu, unde s-au reactivat alunecari de teren in 46 de puncte, iar in comuna Cornu, in patru puncte.

O noua atentionare hidrologica

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului a trimis ieri o noua atentionare hidrologica, cod portocaliu, catre prefecturile din Covasna, Brasov, Prahova si Ialomita. Alte sase prefecturi din judetele Timis, Dolj, Giurgiu, Covasna, Brasov si Braila au primit o atentionare cod galben. Fenomenele vizate sunt cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie si inundatie, de duminica de la pranz pana luni seara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.