Reprezentanti ai PSD si PNL au pus la punct calendarul derularii procedurii de suspendare inca de la constituirea Comisiei de anchetare a presedintelui, condusa de Dan Voiculescu, potrivit unor surse convergente din ambele formatiuni. Conform intelegerii dintre cele doua partide, raportul Comisiei de anchetare a presedintelui trebuia depus la 21 martie, astfel ca imediat acesta sa ajunga la Curtea Constitutionala.

Nu intamplator, sustin sursele citate, la finalizarea raportului Comisiei de ancheta a fost avansat ca termen de analizare la Curtea Constitutionala un interval de 20 de zile, care nu este prevazut de nicio lege sau regulament dupa care se deruleaza suspendarea sefului statului. Raspunsul Curtii Constitutionale - in cazul in care judecatorii vor respecta termenul solicitat de Parlament - ar urma sa fie anuntat la data de 11 aprilie, adica in miercurea din Saptamana Luminata, cea de dupa Paste.

Potrivit Regulamentului sedintelor comune ale Parlamentului, de la momentul la care Curtea Constitutionala se pronunta, in termen de 24 de ore Parlamentul trebuie sa supuna la vot cererea de suspendare a sefului statului, indiferent de punctul de vedere al Curtii. Asta inseamna ca la 12 aprilie ar urma sa aiba loc votul si, dupa cum sustin reprezentanti ai PSD si PNL, Traian Basescu ar fi suspendat din functie. Constitutia precizeaza ca, in 30 de zile de la data suspendarii, populatia este chemata la referendum pentru a decide daca presedintele este demis sau nu.

Calendarul indica ziua de 13 mai - cand fusesera programate alegerile pentu Parlamentul European - ca data a referendumului. Dupa calendarul ortodox - fiind a cincea duminica de dupa Paste -, ne aflam in Duminica Orbului. Sintagma a devenit foarte cunoscuta dupa primele alegeri postcomuniste, in Duminica Orbului, din 20 mai 1990, scrutin care a marcat victoria zdrobitoare a FSN si a lui Ion Iliescu. Surse din cele doua partide au declarat ca ratiunea pentru care a fost aleasa aceasta desfasurare a evenimentelor a fost aceea de a evita suprapunerea votului din Parlament cu Saptamana Patimilor, cea in care este comemorat calvarul rastignirii lui Christos.