Ieri,, la Galeriile de Arta “ANA”, a avut loc vernisajul unei expozitii cu totul inedite si aceasta dupa ce luna trecuta a gazduit-o pe cea de tablouri semnate de Vasile Traistariu, fratele performerului de la Eurovision 2006. De data aceasta este vorba despre pictura in fresca, dar nu direct pe perete ci ... in rama, asemeni oricarui tablou

Concetatean cu marele Victor Brauner, Ciprian Istrate este artistul care semneaza aceste "tablouri" abordand o tematica foarte variata. Este pictor de biserici, dar cel mai mare succes si notorietate i-au fost aduse tocmai de aceste lucrari - fresca, majoritatea cu tema religioasa. "Ciprian Istrate coboara direct din iconografia bizantina, depozitata in imaginarul scolii medievale moldovenesti, dar multe dintre lucrarile sale sunt intoarse vizibil si cu fata catre modernitate. Artistul jongleaza abil cu dimensiunea canonica, valorificandu-i toate potentialitatile si indreptand-o abia perceptibil spre experiment. Si formal, si tematic. Mai ales in reprezentarile de ansamblu, unde ideologia artistului deschide ortodoxia spre dialogul cu alte religii.

Trebuie, sa recunoastem ca cea mai mare parte a obiectelor estetice istratiene nu sunt niciodata atat de anti-traditionale incat sa nu fie privite iconic, si nici atat de moderne incat sa devina avangardist" - scria un critic de arta despre cel care "a zugravit" ca nimeni altul si chipurile marilor domnitori romani.

Multe din bucatile sale de fresca sunt desprinse din ansamblul mural si inramate ca lucrari separate care au fost prezentate de criticul de arta Marius Tita si expuse incepand de astazi si la Galeriile de Arta "ANA" din Bucuresti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.