Bedros Horasangian raspunde ultimelor acuzatii de plagiat ale lui Ion Spanula adresa lui Gabriel Liiceanu, considerand ca acestea sunt "un moft"

Continuam dezbaterile din seria "Polemici Liiceanu". In aceasta editie, Ion Spanu primeste o replica din partea lui Bedros Horasangian care sustine ca "tot ce scrie-spune-rosteste, apasat, Liiceanu are acoperire. Acuza de plagiat devine un moft." Horasangian aminteste ca, in 2004, Liiceanu scria in "Despre minciuna" ca: "Romania este tara incaputa pe mainile Spanului si in care Harap Alb ramane anonim". Publicam integral textul semnat de Bedros Horasangian.

Despre adevar

Nu mai stim bine unde se termina minciuna, nici unde isi face salas confortabil adevarul. Multe din tragediile lumii moderne provin si din aceasta consistenta incertitudine. Restul e... literatura. Dincolo de bine si de rau, dincoace de orice fel de etica a esteticii de circumstanta. Luand la "maruntit" documentatia legata de penibilul - sau cum sa-l numim? - episod/ incident iscat de asa-zisul plagiat al lui Gabriel Liiceanu dam peste cateva uluitoare detalii, care, in urma celor intamplate, dau un curs suprarealist momentului polemic. Citam din "Despre minciuna" (Humanitas, 2006) de Gabriel Liiceanu, din capitolul trei si ultim, intitulat, incredibil!, "Dupa 1989. Romania in zodia Spanului. Catharsa intrerupta, noua coruptie si perspectiva noii tiranii":

"(...) Minciuna in care traim noi astazi este legata de acest furt al revolutiei, de aceasta deposedare istorica: e absurd ca Romania sa fi scapat de Ceausescu pentru a cadea in mana activistilor, a securistilor si a poetilor lui de curte. Acesta este "deinon"-ul - ("deinon" era la greci lucrul care inspira teama, explica G.L. la pagina 35, nota mea B.H.) -, lucrul straniu, teribil si de neinteles al istoriei noastre. Romania este tara incaputa pe mainile Spanului si in care Harap Alb ramane anonim (Textul face trimitere la articolul "Povesti pentru adormit copiii" al Ioanei Parvulescu din "Romania Literara" care-i inspira autorului aceasta interpretare/"aplicatie" a basmului. Nota mea B.H.) Iar Spanul este "omul rau", foloseste minciuna, nu ca Odiseu, intr-un scenariu al "binelui comun" in care raul e absorbit ca etapa intermediara, ci minciuna e acum miez intr-un scenariu al raului si punct "terminus" al lui.

Poporul il ia multa vreme pe Span drept Harap Alb si acest lucru se petrece mai intai prin frauda in genere (prin confectionarea unei alte identitati) si apoi prin frauda verbala, prin dezinformare, prin inselare, prin "rapirea spiritului" - vi-l reamintesc pe Filoctet - , prin "ekklepsis". Si astazi, ca si acum 2400 de ani, mintea cuiva poate fi furata, "ekklepto". Dar astazi si aici ea nu mai e furata pentru un scop nobil si astazi, mai ales, ea poate fi furata la cu totul alta scara, ca minte colectiva, ca minte a multora si, daca e nevoie, ca minte a majoritatii. Astazi avem televiziuni publice, radiouri publice si ziaristi amenintati si batuti. Romania se afla astazi in zodia Spanului. (...)"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.