Afacerea secolului in Romania: Autostrada Bucuresti-Pitesti. Autoritatile lucreaza la celebra autostrada inca din anul 1995 si pana in prezent aceasta a inghitit peste 300 milioane de euro.

In ultimii sapte ani s-au investit 100 milioane de euro, fara folos. O panglica de gauri, cu asfalt pe ici, pe colo, care a primit titulatura de autostrada din "generozitatea" statului.

Intre kilometrii 36-42, tronson refacut de PA&CO International, autostrada arata ca si cum ar fi fost executata de niste amatori. Costel Casuneanu, presedintele Grupului Pa&Co, se afla intre primii abonati la contractele grase de achizitii publice pe banii statului.

Fara a fi malitiosi, putem spune ca Autostrada Bucuresti-Pitesti a fost afacerea secolului in Romania. Autoritatile lucreaza la celebra autostrada inca din anul 1995 si pana in prezent aceasta a inghitit peste 300 milioane euro. Numai in ultimii sapte ani s-au investit 100 de milioane de euro, fara folos, acestea aratand mai degraba ca o panglica de gauri, cu asfalt pe ici, pe colo, care a primit titulatura de autostrada din "generozitatea" statului. Romania se poate lauda ca are cea mai proasta si mai scumpa autostrada din Europa.

PA & CO - o firma cu lipici la banii publici

Istoria se repeta sub acelasi scenariu pe care l-am vizionat de nenumarate ori. In vara anului 2006, Ministerul Transporturilor anunta ca o portiune de 23 km de pe Autostrada Bucuresti-Pitesti va intra intr-un program de reparatii. Licitatia pentru proiect a fost organizata iar printre castigatori s-a numarat si firma "imparatului asfaltului", Costel Casuneanu, PA & CO International, o firma cu lipici la banii statului, inca de pe vremea PSD. Valoarea proiectului: 30 milioane de euro, adica in jur de 1,3 milioane per kilometru reparat. Circulatia pe Autostrada Bucuresti-Pitesti, intre km 23-46 a fost deviata anul trecut pe un singur sens de mers, pana in luna decembrie, cand firmele desemnate sa realizeze proiectul au terminat lucrarile si au predat autostrada spre utilizare.

La finalizarea lucrarilor oricine s-ar fi asteptat sa poata utiliza un drum modern realizat dupa normele europene, cum se laudau, initial, oficialii de la Ministerul Transporturilor, dar, stupoare...! Tot ce s-a putut vedea a fost munca de mantuiala pe bani multi de la stat.

Lucrare de mantuiala

Intre kilometrii 36-42, tronson refacut de PA&CO International, autostrada arata ca si cum ar fi fost executata de niste amatori. Nu trebuie sa fii drumar de profesie ca sa vezi cat de prost a fost realizat proiectul. Asfaltul este turnat defectuos, formand cute pe mijlocul benzilor, in sensul de mers, cute pe care soferul le poate simti lejer cand se afla la volan. In mai putin de doua luni de cand autostrada este folosita intens, au aparut deja fisuri semnificative in structura asfaltului turnat, si asta in conditiile in care anul acesta nu am avut parte de temperaturi cu mult sub zero grade, care sa contribuie la degradarea materialelor de constructie. Si, daca toate acestea nu ar fi de ajuns, cu ochiul liber se poate observa ca un sens de mers este mai inalt ca celalalt, iar pe anumite portiuni autostrada prezinta o "burta" care iti da senzatia ca mergi intr-un unghi inclinat, cu o roata mai sus, si una mai jos.

PA&CO International a incasat pentru aceasta lucrare executata dupa cum am descris mai sus, si dupa cum se poate vedea si in poze, aproximativ 8 milioane de euro.

Secretul succesului - oameni infiltrati in ministere

Casuneanu a incasat banii de la guvern fara mustrari de constiinta privind calitatea lucrarilor efectuate. Si, pentru a fi sigur ca nu va astepta mult banii de la Ministerul Transporturilor, "imparatul asfaltului" a avut grija sa o angajeze in 2005, la Administratia Nationala a Drumurilor, in functia de director economic, pe fosta sa subalterna, Corina Gavoreanu. Intr-o convorbire telefonica, Casuneanu a recunoscut pentru ziarul "Curentul", ca doamna Gavoreanu a fost angajata sa in perioada 2003-2005, ulterior fiind cooptata in Ministerul Transporturilor, tocmai la AND, cu proptele bineinteles din partea "imparatului". Din pacate pentru Casuneanu, angajata sa nu a rezistat in minister decat pana spre sfarsitul anului trecut, cand a fost demisa de Radu Berceanu.

Casuneanu - abonat la contracte grase

Costel Casuneanu, presedintele Grupului Pa&Co continua sa se afle intre primii abonati la contractele grase de achizitii publice pe banii statului.

Din octombrie 2005, Pa&Co a reusit sa castige o serie de licitatii publice pentru reparatii de drumuri, deszapezire de drumuri, inchiriere de utilaje pentru "dezghetarea drumurilor", dar si "inchiriere de personal muncitor" pentru intretinerea drumurilor. Valoarea contractelor este de cateva milioane de euro. De exemplu, numai in luna noiembrie 2005, cand sucursalele Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) - directiile regionale de drumuri si poduri - au incheiat "grosul" contractelor pentru deszapezirea soselelor, omul de afaceri Casuneanu a participat la nu mai putin de aproximativ 70 de licitatii, reusind sa-si adjudece zece dintre acestea.Valoarea contractelor este de aproximativ 3 milioane de euro.

In ultimii ani, firma omului de afaceri din Bacau a beneficiat de contracte substantiale cu statul pentru reabilitari de drumuri.

De fapt, firma lui Casuneanu se poate mandri cu cele mai multe contracte atribuite fara licitatie, pentru repararea drumurilor distruse de inundatii, pe bani buni de la stat - nu mai putin de 31 de contracte.

Casuneanu, un apropiat al "Javrei"

Patronatul la Pa&Co, societatea care participa si la realizarea autostrazii Bucuresti-Brasov este format din Casuneanu Paulina (49%) si Casuneanu Costel (51%). Societatile lui Casuneanu au aparut chiar si pe lista de sponsori oficiali ai campaniei Partidului Social Democrat la alegerile din 2004, fiind de notorietate apropierea sa de Viorel Hrebenciuc, cel alintat duios de colegi, "Javra".

Costel Casuneanu este unul dintre finantatorii PSD si membru in "Club 75", o organizatie infiintata de 69 de oameni de afaceri care au cotizat cu cate 75 de milioane de lei pentru a ajuta PSD in campania electorala din 2000. Casuneanu apare la pozitia 47 in "Club 75". Si el s-a remarcat in ultimii ani pentru abilitatea cu care a pus mana pe contracte finantate de la bugetul statului.

In 2003, bacauanul a mai obtinut trei contracte de la Administratia Nationala a Drumurilor, actuala CNADN, care vizeaza reabilitarea a trei tronsoane dintr-un drum national din judetul Bacau. Costel Casuneanu ocupa o pozitie fruntasa in Top 300 Capital, cu o avere estimata la 90 de milioane de dolari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.