Jandarmeria Romana va scoate 5.000 de ofiteri si subofiteri de la paza institutiilor publice pentru a-i trimite in strada, la patrulare. Ideea apartine ministrului de interne, Vasile Blaga, si a fost exprimata la inceputul lunii ianuarie, in cadrul bilantului pe anul 2006 al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

Seful MAI a cerut atunci inlocuirea jandarmilor cu camere de supraveghere si agenti de paza profesionisti. Totusi, IGJR va mai pastra in gherete circa 7.000 de "santinele", invocand Hotararea de Guvern nr. 1486/2005, referitoare la paza obiectivelor, bunurilor si valorilor cu efective de jandarmi.

10 milioane de euro din paza

Insa nici aspectul financiar al misiunilor de paza nu este de neglijat. Subofiterii si maistrii militari primesc aproape 11 lei pentru o ora de pazit, iar ofiterii iau 13 lei pe ora, in conditiile in care numarul jandarmilor folositi la "paza si protectie" porneste de la trei oameni si poate ajunge la o intreaga companie. Institutiile statului nu sunt singurele obiective din paza jandarmilor. Anul trecut, IGJR a securizat aproape 200 de transporturi de armament, munitii, material exploziv sau substante periculoase pentru sute de societati comerciale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.