Reprezentantii Directiei pentru Cultura Hunedoara cer Guvenului, printr-un memoriu, sa ia masuri pentru protejarea Cetatilor Dacice din Muntii Orastiei, in caz contrar existand riscul ca UNESCO sa le scoata de pe Lista patrimoniului cultural mondial, transmite corespondentul Mediafax.

Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Hunedoara a trimis un memoriu primului-ministru, ministrilor Culturii, Agriculturii, Mediului si parlamentarilor hunedoreni, in care prezinta problemele actuale cu care se confrunta monumentele istorice si solicita masuri urgente pentru protejarea lor, a declarat Silvia Beldiman, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Hunedoara.

"Lipsa unei actiuni coerente de protectie si gestiune a acestui patrimoniu cultural, ambiguitatea legii si continua semnalizare a fenomenelor de braconaj arheologic pot fi tot atatea argumente pentru declasarea Cetatilor dacice de pe Lista patrimoniului mondial", se arata in memoriul inaintat autoritatilor centrale.

Silvia Beldiman sustine ca reprezentanti a 10 autoritati publice, institutii deconcentrate si administratii locale implicate in protejarea si gestionarea monumentelor istorice au fost convocate de DJCCPCN pentru a discuta despre salvarea Cetatilor Dacice. Impreuna au format, in luna ianuarie, grupul de lucru "SOS Cetatile Dacice", iar in urma discutiilor Directia pentru Cultura a propus Guvernului infiintarea unei "Rezervatii Arheologice a Complexului Dacic din Muntii Orastiei", organism cu un statut special si un cadru legislativ specific, direct subordonat Ministerului Culturii si Cultelor, dupa modelul Biosferei Delta Dunarii.

Reprezentantii Directiei considera ca ar fi necesar, tinand cont de importanta patrimoniala a zonei, ca ansamblul Cetatilor Dacice sa beneficieze de un capitol aparte in legislatia de patrimoniu.

Memoriul inaintat Guvernului si parlamentarilor hunedoreni propune achizitionarea de catre stat a terenurilor din situri si zonelor de protectia si finantarea urgenta a actiunilor de delimitare si semnalizare a siturilor arheologice.
Conducerea DJCCPCN sustine ca este necesara alcatuirea unui repertoriu arheologic pe trei categorii: patrimoniu arheologic UNESCO, patrimoniu nominalizat in Lista Monumentelor Istorice din 2004 si patrimoniu arheologic reperat.

"Nebanuite informatii despre adancurile istoriei noastre zac, cu siguranta, in tacerea Muntilor Orastiei, tulburata mai mult de detectoarele cautatorilor de comori, decat de pasul arheologilor", sustine conducerea Directiei.
"In Muntii Orastiei, la Cetatile Dacice din patrimoniul UNESCO, gestionarea siturilor, conservarea, promovarea, punerea lor intr-un circuit turistic si istoric este extrem de deficitara. Se semnaleaza in continuare situatii de braconaj arheologic, fapt care ne ingrijoreaza extrem de tare. In acest context am dorit sa aducem la masa discutiilor toate institutiile care au anumite competente in aceasta zona", a declarat Silvia Beldiman, directorul Directiei pentru Cultura Hunedoara.

In prezent, pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, pe langa Cetatile Dacice, dintre monumentele din Romania sunt inscrise: Bisericile cu pictura murala din nordul Moldovei din prima jumatate a secolului al XVI-lea, Ansamblul bisericilor de lemn din Maramures, Manastirea Hurezi, Siturile satesti cu biserici fortificate din Transilvania, Centrul istoric al Sighisoarei si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. In plus, in 2006, a fost inscris pe Lista UNESCO si dansul Calusul, care face parte din patrimoniul cultural imaterial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.