Premierul Tariceanu dezvaluie, intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, ca este gata sa declanseze un nou razboi daca Basescu si democratii se vor opune restructurarii Cabinetului

Premierul Calin Popescu Tariceanu este gata sa declanseze artileria grea impotriva PD si a sefului statului, daca acestia vor bloca restructurarea Executivului. Anuntul primului-ministru a fost facut in cadrul unui interviu acordat ZIUA, in care explica relatia PNL cu partenerul de Alianta, cu opozitia si cu presedintele Basescu. Seful Executivului porneste de la premisa ca liberalii vor sa-si finalizeze mandatul alaturi de democrati daca acestia nu vor folosi trucul iesirii de la guvernare.

In conditiile in care divergentele dintre cele doua partide sunt numeroase si ireconciliabile este imposibil de imaginat ca PD va accepta restructurarea pe care o va propune Tariceanu. Mai ales ca va fi una profunda, potrivit declaratiilor sale. Asa incat este de asteptat ca democratii, instrumentati de Cotroceni sa provoace cu bunastiinta artileria grea a lui Tariceanu, pentru a fi scosi din ecuatia guvernarii.

Premierul ii face presedintelui o noua invitatie la responsabilitate, cerandu-i sa nu puna interesul personal inaintea alegerilor pentru Parlamentul European. De altfel, Tariceanu remarca interesul subit al presedintelui pentru votul uninominal exact in momentul in care Basescu duce o batalie cu opozitia pe tema suspendarii din functie. (M.T.)

Cum se justifica necesitatea restructurarii Guvernului?

Necesitatea este data de faptul ca, dupa 1 ianuarie 2007, Romania a intrat intr-o noua etapa. Iar acest lucru are doua consecinte. In primul rand, structura Executivului trebuie sa fie ajustata structurii institutiilor europene, pentru a putea intretine un dialog eficient cu partenerii din cadrul Uniunii. In al doilea rand, faptul ca am realizat obiectivul aderarii ne permite sa operam modificarile pe care le-am avut in vedere de mai mult timp, atat eu ca prim-ministru, cat si Alianta din care fac parte. Va dati seama ca o restructurare de profunzime inainte de 1 ianuarie 2007 ar fi putut face mai mult rau decat bine. Romania nu-si permitea absolut nici o intarziere, deci nu putea risca sa blocheze activitatea unor institutii, nici macar pentru cateva zile.

Ce fel de guvern vom avea, din punctul de vedere al numarului de portofolii ministeriale si de secretari de stat?

Ceea ce va pot spune cu siguranta este ca vor fi mai putini ministri, insa nu va pot da un numar exact al portofoliilor. Iar explicatia este foarte simpla. Nu am de gand sa fac o restructurare de suprafata si nu pornesc de la premisa ca un guvern trebuie sa aiba neaparat doar zece sau cincisprezece ministri. Important este sa restructuram o institutie, nu sa schimbam placutele de pe usile unor birouri. Vom avea un guvern suplu, dar nu anemic, tocmai pentru ca restructurarea va porni de la baza spre varful institutiilor.

Ati primit un ultimatum din partea Partidului Conservator, prin care vi se solicita un guvern minoritar, monocolor, liberal. Cum comentati?

Nu a fost vorba despre un ultimatum, ci despre un punct de vedere asumat exclusiv de Partidul Conservator. In privinta formulei politice a Guvernului, nu am ce sa comentez decat ca PNL si-a asumat responsabilitatea de a-si duce la bun sfarsit mandatul alaturi de PD. Bineinteles, pornesc de la premisa ca si colegii nostri de Alianta vad lucrurile in aceeasi maniera. Nu cred ca PD ar face eroarea de a repeta acelasi truc, cel cu iesirea de la guvernare.

Va veti conforma, cu ocazia restructurarii, vointei Senatului Romaniei care a aprobat o motiune de cenzura impotriva ministrului Justitiei?

Nu vreau sa amestecam lucrurile. Restructurarea este o problema, iar motiunea impotriva Monicai Macovei este cu totul altceva. In cazul restructurarii si al schimbarii unor ministri, vorbim in primul rand despre performanta. In problema motiunii, vorbim despre legi si despre semnificatia votului dat de senatori. Astept un raspuns din partea Curtii Constitutionale care sa lamureasca pe deplin consecintele motiunii. Va marturisesc faptul ca doresc ca Monica Macovei sa ramana in Executiv, insa doar in masura in care nu va exista absolut nici un dubiu cu privire la legalitatea unei astfel de decizii.

In acest moment, Monica Macovei are o problema din punct de vedere al legitimitatii. Iar problema domniei sale se rasfrange asupra domeniului pe care il gestioneaza. Ministerul Justitiei are nevoie de o clarificare din partea Curtii Constitutionale, mai mult decat are doamna Macovei si mai mult decat am eu ca premier.

Ce posibilitati are presedintele Basescu de a bloca restructurarea? Dar PD?

Bineinteles ca exista mecanisme, portite si in general resurse procedurale la care pot recurge seful statului sau partidele aflate la Putere daca ar dori sa blocheze restructurarea. Insa nu voi tolera acest lucru. Daca Traian Basescu sau PD vor incerca sa blocheze restructurarea, va asigur ca vom avea un nou razboi, in care PNL va folosi artileria grea.

Ce garantii aveti ca Opozitia va va oferi un vot de incredere?

Ca premier si ca lider in cadrul Aliantei, ma bazez pe votul celor de la Putere si nu astept garantii din partea Opozitiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.