Incredibila declaratie a fost facuta in instanta de dr. Lucia Marinescu, cea prezentata ca "expert" in documentele oficiale lLa ultimul termen al procesului, vineri, procurorii l-au acuzat pe inculpatul Ceia, fara probe, ca ar fi lansat prin intermediul ziarului Adevarul "ipoteza bratarilor false".

Ziarul Adevarul va prezinta astazi o noua descoperire interesanta in controversatul dosar al bratarilor dacice: unul dintre expertii oficiali ai guvernului care si-a pus semnatura pe "autenticitatea" bijuteriilor rascumparate de Executiv cu bani grei a recunoscut in instanta ca nu are "calitate de expert"!

Parchetul General si Inspectoratul General al Politiei Romane au prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, un comunicat comun prin care atestau "autenticitatea indubitabila" a celor cinci bratari dacice, recuperate recent din strainatate. Comunicatul oficial era insotit de mai multe expertize de ultima ora, acreditate ca stiintifice si academice. Printre aceste expertize, una este facuta chiar sub egida Academiei Romane si poarta trei semnaturi distincte: prof. univ. dr. Mircea Babes, dr. George Trohani si dr. Lucia Marinescu. Toti trei sunt prezentati de documentele IGP si ale Parchetului ca avand calitatea de "experti". Numai ca ziarul Adevarul a descoperit un document de instanta prin care muzeograful Lucia Marinescu, membru al Comisiei "Babes", recunoaste in fata instantei ca nu are "calitatea de expert".

Dupa declaratiile celorlalti experti care au recunoscut ca au facut expertiza, in graba, intre doua avioane, doar cu "sublerul, ruleta si cantarul de bucatarie", marturia din fata justitiei a "expertului" Lucia Marinescu arata practic modul in care autoritatile au cheltuit banul public pentru recuperarea unor obiecte prezentate ca avand valoare istorica.

Ce credibilitate ar mai putea avea atunci o astfel de expertiza facuta de un "nonexpert"? Cu siguranta una foarte mica, sau poate chiar deloc. Si asta cu atat mai mult cu cat, la ultimul termen al procesului "Aurul dacic", inculpatii au contestat calitatea expertilor si valoarea expertizelor. In ultima vreme, Adevarul a mai prezentat si alte puncte cu adevarat slabe ale anchetei. Argumente care demonstreaza ca dosarul "Bratarile dacice" este "cusut cu ata alba".

In documentele Parchetului, muzeograful Lucia Marinescu are calitatea de "expert"

"Expertii: Prof. Univ. dr. Mircea Babes (Universitatea din Bucuresti si Institutul de Arheologie Bucuresti); Dr. George Trohani (Muzeul National de Istorie); Dr. Lucia Marinescu (Muzeul National de Istorie a Romaniei) - numiti prin Ordinul nr. 2399, din 27.09.2006, de ministrul culturii si cultelor, in comisia de expertizare in dosarul penal nr. 151/P/2005"! Asa sunt prezentati autorii "raportului de expertiza" si "suplimentului la raportul de expertiza muzeografica nr.1 din 6 noiembrie 2006" in documentele puse la dispozitia presei de politie si Parchet.

Documentele sunt insotite de un comunicat, prin care se vorbeste despre "autenticitatea celor cinci bratari dacice" confirmata de experti din cadrul mai multor institutii ale statului. "Autenticitatea celor cinci bratari dacice, recuperate de politistii si procurorii romani, a fost confirmata oficial, la data de 2 februarie a.c., de experti din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, Institutului National de Arheologie, Muzeului National de Istorie a Romaniei, Muzeului National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Institutului de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca, precum si din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara «Horia Hulubei»", precizeaza comunicatul comun al IGP si PICCJ.

"Nu mi-am ridicat autorizatia de expert datorita varstei"

"Eu sunt arheolog si cercetator si am publicat o serie de lucrari prin care consider ca, in aceste calitati, puteam sa fiu si expert. Nu mi-am ridicat autorizatia de expert datorita varstei si datorita faptului ca nu aveam cunostinta sa particip in calitate de expert. Precizez chiar ca nu am calitate de expert!" Este declaratia data de dr. muzeograf Lucia-Ana Marinescu, pe 15 decembrie 2006, la ora 13.36, in fata instantei Tribunalului Hunedoara, in calitate de martor. Muzeograful-martor ofera instantei si detalii din culisele expertizei.

"In luna noiembrie 2006, am participat la o expertiza impreuna cu prof. Mircea Babes de la Universitatea Bucuresti si cu dr. George Trohani de la Muzeul National, in Frankfurtpermainn(sic!). Cu acea ocazie am examinat patru bratari din metal galben care corespundeau topologic cu cele din argint aflate la muzeul national (…) Stiu ca exista o teza de doctorat in care se releva faptul ca exista 30 de bratari din metal alb (argint), dintre care doua apartineau spatiului tracic, iar 28, spatiului tracogetic (…) Atat cele patru bratari de la Frankfurt, cat si bratarile aflate la noi (n.r. - cele din argint) corespund perioadei 1 I.H. si, respectiv, 1 D.H.", a mai declarat, in "procesul bratarilor", nonexpertul Lucia Marinescu, fosta colega de facultate cu senatorul independent Ioan Talpes (n.r. - fost sef al SIE si consilier pe probleme de siguranta nationala al lui Ion Iliescu).

Cu astfel de experti si cu astfel de expertize au vrut procurorii sa convinga instantele din Romania ca bratarile - corpuri delicte - ar fi "autentice". Si mai mult: ca acestea ar fi fost traficate in strainatate si in Romania, pe la diversi asa-zisi tainuitori de rang inalt, precum Adrian Nastase, Dan Iosif, Sergiu Nicolaescu, Ioan Talpes si altii. "Tainuitori" despre care, asa cum a aratat deja ziarul Adevarul, procurorii Parchetului General spun ca nu au probe.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.