In cazul biletelui trimis de premierul Calin Popescu Tariceanu, biletel al carui “adrisant” era presedintele Traian Basescu, toate discutiile sterile, impartitul firului in patru pe la emisiuni tv, datul cu parerea si fara nicio actiune clara au capatat acum, datorita senatorului Ioan Talpes, un cadru cel putin normal prin sesizarea depusa la Parchetul General.

De acum biletelul este cuprins intr-un dosar penal. Insotii de secretarul executiv al Uniunii Populare Social crestine, Paul Sarbu si de avocatul Adrian Vilau, presedintele UPSC, Ioan Talpes a avut ieri prima intalnire cu procurorii, nefiind vorba de o adudiere, el luand doar cunostinta de actele depuse pana in prezent la dosar. "Este un dosar in curs de cercetare, nu ni s-a spus cadrul in care se va opera, ce incadrare se va face, dar cercetarea va fi continuata si dupa audierea martorilor", pentru ca procurorii care se ocupa de caz au acceptat citarea si audierea martorilor propusi de el, a declarat Talpes, la iesirea de la Parchet.

Martorii, numai unul si unul, fostul consilier prezidential Elena Udrea, presedintele Traian Basescu, ministrul justitiei Monica Macovei, premierul Calin Popescu Tariceanu, fostul procuror general Ilie Botos.

De asemena, intrebat daca a dat vreo declaratie, Talpes a replicat ca "demersul nostru este singura declaratie", punctand ca in afara de aceasta, "nu suntem calificati sa ne pronuntam asupra calitatii biletelului". Domnia sa a prezentat si rationamentul acestui demers la Parchet, considerand ca a facut ce a facut pentru ca asa ar trebui sa faca orice om politic responsabil, nu ca altii care s-au rezumat doar la a ataca fara insa a-si asuma o responsabilitate. Cei care au facut asa ceva, sunt "papuasi, nu oameni politici".

Talpes considera ca justitia trebuie sa decida daca este vorba despre savarsirea unei fapte penale in acest caz, iar procurorii trebuie sa-i audieze pe toti cei nominalizati in plangerea sa depusa la Parchet. "Totul trebuie sa se faca in respectul legii" a conchis Talpes.

In privinta martorilor, presedintele UPSC este convins ca atat presedintele cat si primul ministru vor veni la audieri, pentru ca sunt "obligati mai mult decat mine sa se prezinte, ca oamnei politici, pentru ca ar fi o gafa monumentala daca cineva ar refuza sa se prezinte la audieri".

Pus de ziaristi sa faca o comparatie intre cele doua biletele, cel al premierului si respectiv nota presedintelui catre fostul ministru Codrut Seres, senatorul Talpes a spus ca e mare diferenta; cel care a scris, adica presedintele Basescu, nu a scris nimic in afara legii, nu a dat nicio indicatie. "Este o diferenta clara, pentru ca probabil as fi facut demers. Nota presedintelui este pe un document original, pentru ca asa se procedeaza, inclusiv fostul presedinte Ion Iliescu punea apostile". In cazul biletului trimis de Tariceanu, se poate invoca ceva, pe cand in cel al presedintelui, "nu vad despre ce e vorba". Dar mai interesant este faptul ca acest din urma biletel il incrimineaza pe Codrut Seres, deoarece fostul ministru al economiei

l-a tainuit si nu l-a inregistrat. "Documentul care a ajuns la presedinte n-a mai ajuns la minister" si asta ii ridica semne de intrebare senatorului Talpes. Potrivit legii, daca dupa 30 de zile un document nu este inregistrat la registratura ministerului, este caz penal. Si de aici, se schimba foaia. In celebra confernta a PC, Dan Voiculescu a fluturat respectivul document cu nota presedintelui scrisa pe el in prezenta lui Codrut Seres; ei bine, "docomentul" respectiv de unde era, venise cineva cu el de acasa. Pe de alta parte, Codrut Seres a replicat ca "nu aveam cum sa-l inregistrez". Acum ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca, incurcate sunt caile regulamentelor de ordine interioara.

In context, Ioan Talpes a mai precizat din informatiile pe care le detine sau le-a aflat din presa, ca ar urma ca, in cursul zilei de ieri, biletul lui Tariceanu sa ajunga la Parchet. Purtatorul de cuvant al Parchetului General, Robert Cazanciuc, ne-a declarat ca procurorii nu au cerut inca biletul si nu s-a stabilit un program de audieri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.