Primarul municipiului Arad, liderul local al PD, Gheorghe Falca, care este si fin al presedintelui Traina Basescu, a fost pus, ieri, sub urmarire penala, pentru luare de mita si abuz in serviciu, intr-un dosar privind vanzarea unui teren pe care se afla fosta fabrica de zahar din municipiu.

Falca a fost audiat, ieri, la Directia Nationala Anticoruptie Timisoara, iar dupa ce a primit documentatia. Procurorii DNA au venit special de la Bucuresti pentru acest caz in care, luni si marti, vor mai primi invinuiri sau vor fi citati ca martori, in acelasi dosar, peste 30 de persoane din Primaria Arad si Consiliul Local Arad. Aceasta citare vine dupa ce, in urma cu doua luni, consilierii locali aradeni, executivul Primariei si membri ai comisiei de negociere pentru vanzarea terenului Fabricii de Zahar catre firma Elecon au fost citati sa se prezinte pentru declaratii la Arad, la sediul biroului teritorial DNA.

Anchetatorii DNA suspecteaza o tranzactie in defavoarea municipalitatii, prin care SC Elecon SRL ar fi castigat cateva milioane de euro, prin cumpararea unui teren de cateva hectare la un pret foarte mic, pe care, ulterior, l-a vandut la un pret mult mai mare, unei firme din Timisoara.
Primaria municipiului Arad a vandut, anul trecut, catre SC Elecon SRL, cinci hectare de teren, cu 16 euro metrul patrat (plus TVA). Suma pe care Primaria a incasat-o este de 838.944 euro plus TVA. La inceputul anului trecut, Consiliul Local a aprobat procesul verbal de negociere si pretul de 16 euro plus TVA pentru vanzarea, catre Elecon, a terenului de 5,2 hectare, situat pe malul Muresului.

Cateva luni mai tarziu, Adunarea Generala a Actionarilor de la Plaza Center a hotarat cumpararea imobilelor de la Elecon cu pretul de 2.936.304 euro plus TVA. Astfel, dupa ce a cumparat metrul patrat cu 16 euro (plus TVA) de la Primarie, "Elecon" l-a revandut cu peste 50 de euro (plus TVA) metrul patrat, catre o frima timisoreana.
Potrivit agentilor imobiliari, pretul pe piata al metrului patrat de teren in zona respectiva este de 70-80 de euro. SC Elecon a platit Primariei pretul de achizitie la data de 14 iunie 2005, din banii incasati in avans de la Plaza Center, firma careia

i-a vandut ulterior lotul cumparat de la primarie. In acte apare ca firma aradeana s-a decis abia in 19 iunie sa vanda timisorenilor terenul pentru care cu cinci zile in urma incasase un milion de euro. Diferenta de doua milioane de euro, plus TVA, a fost virata ulterior de Plaza Center si a intrat in conturile Elecon la 6 iulie 2006. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, care este si finul de cununie al presedintelui Traian Basescu, a fost insotit la DNA de avocatul Gheorghita Mateut, cel care i-a mai reprezentant in instante pe Dinu Patriciu, Dan Ioan Popescu si Zaher Iskandarani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.