Scandalul iscat in urma publicarii in "Monitorul Oficial" a celor doua ordonante privind functionarea si organizarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism (DIICOT) din cadrul Ministerului Public continua cu atacuri reciproce intre ministrul justitiei, Monica Macovei si fostul sef al Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe.

Ministrul justitiei vrea sa vada stenograma sedintei executivului cand a fost adoptata Ordonantei 131 privind activitatea DIICOT, insa Stroe o anunta ca multiplicarea acesteia e ilegala, dar o poate studia la sediul guvernului.

Intr-un comunicat remis presei, Ministerul Justitiei afirma ieri ca i-a cerut lui Stroe sa faca public continutul dezbaterilor din sedinta executivului cand a fost adoptata Ordonantei 131 privind activitatea DIICOT, pentru ca "opinia publica sa fie corect informata despre dezbaterile tuturor actelor normative inscrise pe ordinea de zi, inclusiv a celor 60 de acte incluse pe ordinea de zi suplimentara". Radu Stroe i-a raspuns si a spus ca documentul e secret, insa daca vrea sa-l consulte il poate gasi la guvern. "Dansa poate studia stenograma si poate scoate de acolo elementele de care are nevoie in cazul in care contesta cele afirmate de mine ieri (joi n.r.). De dat in copie, este exclus", a spus Stroe.

Reamintim ca joi, Radu Stroe a afirmat ca ministrul justitiei a promovat Ordonanta DIICOT fara a cunoaste integral textul, drept pentru care premierul Tariceanu a hotarat initierea unei dezbateri publice spre a reformula textul si a corecta eroarea. Potrivit declaratiei lui Stroe, in sedinta de Guvern din 21 decembrie 2006, in care s-a adoptat respectiva ordonanta de urgenta, Monica Macovei ar fi afirmat ca modificarile aduse legii in vigoare constau doar intr-o mai buna definire a competentelor DIICOT si infiintarea fondului de flagrant.

MJ se leaga si de OUG privind reorganizarea AVAS

Acuzele MJ catre Stroe nu vizeaza doar scandalul legat de ordonanta DIICOT, astfel ca Monica Macovei a sustinut ieri, ca Radu Stroe ar fi refuzat de doua ori sa-i puna la dispozitie o copie a stenogramei sedintei de guvern din data de 6 decembrie 2006 cand guvernul a aprobat OUG privind reorganizarea AVAS prin comasarea prin absorbtie cu OPSPI. Potrivit biroului de presa al MJ, este a treia oara cand Macovei solicita seful SGG copia stenogramei respective. In acest caz, Radu Stroe a sustinut ca nu isi aminteste asa ceva, avand o corespondenta bogata, dar ca oricum stenograma nu ii putea fi inmanata, din aceleasi considerente de ordin legal.

Reamintim ca in 14 decembrie 2006, Ministerul Justitiei sustinea ca adoptarea proiectului privind comasarea AVAS cu Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) s-a facut cu incalcarea procedurii si cu ignorarea obiectiilor ministerului, ceea ce constituie un precedent periculos. In acest context, MJ a restituit catre AVAS proiectul guvernamental privind reorganizarea AVAS prin comasarea prin absorbtie cu OPSPI, neavizat, impreuna cu observatiile pentru care nu a fost acordat aviz favorabil inca din data de 11 decembrie 2006, fapt pentru care actul normativ nu are aviz de legalitate. Macovei il contrazice astfel pe Stroe, care afirma ca Ministerul Justitiei nu a dat aviz de legalitate la termen, ceea ce poate duce la adoptarea tacita a actului normativ.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.