Comisie de analiza privind cumpararea castelului Aristotel Cancescu a prezentat oferta Casei de Habsburg

Sedinta furtunoasa, ieri, la Brasov. Dupa indelungi dezbateri, membrii Consiliului Judetean(CJ) au aprobat infiintarea unei comisii de analiza a oportunitatii si capacitatii institutiei de achizitionare a Castelului Bran, la propunerea grupului PD. Membrii comisiei sunt Silviu Costea, din partea PNL, Lucian Ionescu, PSD, Florin Staicu, PD, Marko Gabor, UDMR si Vespasian Iancu, din partea grupului de consilieri independenti.

Tot ieri, presedintele CJ, Aristotel Cancescu, a anuntat ca a contactat patru dintre cele mai importante firme de audit din lume pentru evaluarea castelului Bran si a business plan-ului, propus de casa de Habsburg. Este vorba despre firmele BDO Conti Audit SRL, Deloitte & Touche, Price Waterhouse Coopers si KPMG. "Avem obligatia sa solicitam un audit pentru a cunoaste valoarea acestui castel", a spus Cancescu.

Cei 35 de membri ai Consiliului care s-au intrunit, ieri, au aprobat, cu 29 de voturi pentru si doua abtineri, infiintarea comisiei propuse de PD. Obligatia acesteia va fi nu numai sa analizeze oportunitatea si capacitatea Consiliului de achizitionare a castelului Bran, dar si sa aleaga firma internationala de audit ce urmeaza sa evalueze monumentul istoric.

De asemenea, comisia are misiunea de a gasi si un operator de turism care sa exploateze Branul pentru a face rentabila aceasta achizitie. Potrivit lui Cancescu, business plan-ul indica firma spaniola E-CONSULTA, insa exista o cerere si din partea altei societati. Majoritatea consilierilor judeteni au fost de acord ca obiectivul turistic sa ramana comunitatii brasovene si sa nu fie instrainat, insa nu toti doresc ca achizitionarea acestuia sa se realizeze cu orice pret, ci dupa o analiza asupra valorii reale a castelului.

La inceputul sedintei, presedintele CJ a prezentat oferta parvenita la inceputul lunii decembrie 2006 de la reprezentantii Casei de Habsburg, mentionand ca suma - 60 milioane euro - nu a fost nici negociata, nici acceptata de el.

Oferta pe care a primit-o CJ Brasov de la avocatii Casei de Habsburg este esalonata pe zece ani.
Daca tranzactia va fi realizata, CJ Brasov ar urma sa achite in primul an 1,6 milioane de euro si in al doilea an 1,1 milioane de euro. Restul sumei ar fi esalonat.
Potrivit lui Cancescu, platile vor fi acoperite din exploatarea castelului si a brandului Bran.

Doar ziduri goale

Scandalul privind achizitia castelului a fost intretinut, pe de o parte, de CJ Brasov si, pe de alta, de catre ministrul Culturii.

Iorgulescu a declarat ca suma de 60 de milioane euro este prea mare pentru un obiectiv de talia Castelului Bran, sustinand ca demersurile de vanzare nu respecta legea. Iorgulescu a mai declarat ca avocatii lui Dominic de Habsburg nu respecta legea facand o prima oferta de vanzare CJ Brasov. Mai mult decat atat, suma de achizitie vehiculata este exorbitanta.

"Suma solicitata, 60 de milioane de euro, mi se pare exagerat de mare in raport cu valoarea castelului Bran.

S-a discutat despre instrainarea domeniului Peles, respectiv trei castele, la nivelul a 30 de milioane euro. Dublul acestei sume pentru Bran mi se pare mult exagerat. Pretul este indecent de mare in raport cu valoarea reala a castelului", a sustinut Adrian Iorgulescu.

Adrian Iorgulescu a declarat, luni, ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va renunta sa-si exercite dreptul de preemptiune la cumpararea Castelului Bran, daca avocatii lui Dominic de Habsburg vor mentine oferta de 60 de milioane de euro.
In plus, Iorgulescu a avertizat ca, in cazul in care castelul va fi vandut altcuiva decat MCC, Dominic de Habsburg "va vinde doar zidurile goale".

Castelul Bran, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, a fost retrocedat in luna mai a anului trecut proprietarului de drept, Dominic Habsburg. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu trei ani.

Castelul Bran nu este insa doar o mostenire restituita. Monumentul, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - faima ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.