Spionii antioccidentali, diplomatii, comertul exterior, preotii si agentii externi sub diverse acoperiri, printre cei care ar putea intra la categoria "siguranta nationala" de la SIE

Sunt mai multe categorii de persoane care ar putea ramane secretizate in dosarele CIE/DIE de la SIE si care nu vor fi predate CNSAS. Conform declaratiei directorului SIE, Claudiu Saftoiu, este vorba de circa 27.000 de dosare din cele 47.000 ramase din perioada comunista, adica aproape 70 la suta.
Printre categoriile care vor ramane secretizate se numara agentii pe care Securitatea ii avea in strainatate, personalul diplomatic, cel de comert exterior, prelati si alti cetateni romani care erau trimisi in strainatate sub diverse acoperiri.

Conform lui Saftoiu, cele 27.000 de dosare sunt "baza operativa" si vizeaza si actiuni in desfasurare. Acest lucru inseamna ca in continuare colaboratori ai DIE/CIE lucreaza pentru serviciile secrete romanesti, chiar daca acestea au ajuns intre timp oficine de spionaj comuniste in cadrul NATO, deci acum sunt aliati cu fostii lor adversari din perioada razboiului rece. De altfel, in perioada comunista, lupta impotriva NATO si a Occidentului era principala sarcina a CIE/DIE, alaturi de furtul de tehnologie, cultivarea cultului lui Ceausescu peste hotare; "neutralizarea" conducatorilor anticomunisti ai emigratiei si supravegherea informativa si tehnico-operativa a romanilor ce lucrau sau calatoreau in strainatate.

Agentii care dezbinau emigratia si turnau de la posturile de radio

O categorie importanta care ar putea ramane secretizata o constituie informatorii si colaboratorii CIE/DIE din strainatate. in aceasta categorie intra si agentii care functionau in cadrul emigratiei, dar si la posturile de radio occidentale care aveau emisiuni in limba romana: Europa Libera, Vocea Americii, BBC, Deutsche Welle, Radio Vatican si Radio France Internationale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.