Deci se apropie din nou Craciunul (sau asta deja a trecut?), deci asta e aproape echivalent cu faptul ca e sfirsitul anului. Moment de bilant, de raportat realizari, marete sau nu.

Cu aceasta ocazie, se obisnuieste ca aceia care au fost cuminti si si-au facut temele sa primeasca daruri. Tocmai de aceea, pentru ca judecatorii romani si-au facut toate temele la materia "sfinta proprietate e un moft", Romania a primit in dar locul al doilea in clasamentul tarilor cu cele mai multe plingeri depuse la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului) in 2006. Este vorba de 12% din toate plingerile depuse, care sint ale unor romani. Inaintea noastra mai e numai Rusia, adica ursul de la Rasarit, o tara cit enspe Romanii.

Tot in 2006, romanii au cistigat 54 de procese la CEDO. Despagubirile pe care a trebuit sa le platim cu totii pentru cei 54 de cistigatori s-au cifrat, numai in 2006, la aproape trei milioane de euro. Iar din 1998 incoace, toate procesele pierdute de Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului au scos de la buget peste zece milioane de euro. Majoritatea proceselor aflate pe rolul instantelor de la Strasbourg vizeaza incalcarea drepturilor de retrocedare a proprietatilor ciordite de comunisti.

Ziua Z, cea in care bugetul nostru a pierdut cel mai mult, adica aproape 1.500.000 de euro, a fost 12 octombrie, anul acesta, atunci cind CEDO a dat sentinta impotriva statului roman in opt cauze privind dreptul la proprietate. CEDO a hotarit ca buzunarele noastre, adica alea care baga bani la impozit, sa dea acesti bani sau ca statul sa restituie imobilele care au constituit obiectul litigiului in termen de trei luni de la pronuntarea hotaririi.

Un alt record de tot plinsul pentru baietii si fetele cu roba s-a inregistrat in 2002, in cazul Falcoianu versus Romania, cind CEDO a dispus acordarea celei mai mari despagubiri pentru un imobil nationalizat de comunisti: 743.260 de euro. Dar, daca vreti o consolare, sa stiti ca nu vi s-a luat asa mult din buzunare: numai 1,7 lei noi de la fiecare roman, ca sa se plateasca cele zece milioane de euro la care CEDO a condamnat Romania. Avea dreptate nea Nelu: un moft.