Aceasta ii va prezenta Presedintelui un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii Parchetului General * Decizia o ia Basescu

Comisia speciala pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membri ai Guvernului a fost convocata ieri pentru a analiza cazurile Codrut Seres si Zsolt Nagy, a anuntat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale Adriana Saftoiu.

Decizia a fost luata ca urmare a solicitarii Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la inceperea urmarii penale impotriva ministrului Codrut Seres si a ministrului Zsolt Nagy. Comisia speciala, constituita in baza Legii nr 115/1999 privind raspunderea ministeriala, are astazi prima sedinta si este alcatuita din Stefan Deaconu, consilier prezidential pe probleme juridice; Katalin Barbara Kibedi, secretar de stat in Ministerul Justitiei; Laura Stefan, director al Directiei pentru relatia cu Ministerul Public si de prevenire a criminalitatii si coruptiei din cadrul Ministerului Justitiei; Stefan Iancu, chestor de politie si Gabriel Nita, chestor de politie, ambii din Ministerul Administratiei si Internelor.

Seful statului decide

Legea raspunderii ministeriale prevede ca pe baza analizei sesizarii, a probelor depuse in sustinerea acesteia, a declaratiilor si a probelor invocate de membrii Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala, Comisia speciala va prezenta presedintelui Romaniei un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii. In consecinta, seful statului este cel care decide daca se incepe urmarirea penala sau cazul este clasat. Daca se cere inceperea urmaririi penale impotriva unui membru al Guvernului, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestuia din functie.

Cazul ministrului conservator demisionar Codrut Seres face obiectul acestei Comisii avand in vedere ca, dupa cum a spus Adriana Saftoiu, acesta, in momentul de fata, nu este revocat din functie. "In momentul de fata, domnul Seres nu este revocat. Reamintesc declaratia presedintelui in momentul in care a acceptat revocarea domnului Flutur din functia de ministru al Agriculturii, cum ca nu va mai accepta sa revoce un ministru fara sa aiba inlocuitor", a spus Saftoiu. Ea a mentionat ca presedintele este preocupat "de stocurile de iarna" fapt pentru care, cu atat mai mult, Ministerul Economiei nu trebuie sa ramana fara ministru. Codrut Seres este senator PC, iar in momentul in care va fi revocat din functia de ministru, numai Senatul va putea cere inceperea urmaririi penale pentru faptele savarsite ca membru al Executivului, conform Legii 115.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.