Cel mai mare balon solar din lume, destinat transportului spre spatiu a rachetei ce va purta primul echipaj romanesc, a fost testat, sambata, la Onesti. Evenimentul a marcat o premiera aerospatiala romaneasca, echipa de ingineri de la "Arca" reusind sa puna in practica un vis indraznet. Balonul este destinat ridicarii pana la altitudinea de 23 de kilometri a rachetei reutilizabile "Stabilo".

Balonul a fost umflat doar la capacitatea de 10 mii de metri cubi, urmand ca volumul maxim, de 350 de mii de metri cubi, sa fie atins in cadrul zborului care va purta spre spatiu racheta de productie 100% romaneasca, numita Stabilo. La acest zbor a fost atasata de balon o capsula echipata cu sistem GPS, dar si instrumente de bord pentru masurarea conditiilor si comportamentului in timpul zborului.
In momentul "decolarii", balonul a avut o greutate de peste doua tone si s-a ridicat in aer doar cu ajutorul radiatiilor solare.

Sorin Dinea, inginerul de aeronave al echipei Arca, a declarat ca zborul a fost monitorizat si cu ajutorul radarelor militare si civile, stabilindu-se astfel traectoria de deplasare, pentru a putea fi anticipat punctul de aterizare (50 de kilometri din punctul de lansare).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.