Familia Nastase a construit un veritabil pod aerian de dolari intre Bucuresti si Beijing pentru a cumpara bunurile cu care si-a utilat casele

Rechizitoriul DNA in dosarul Zambaccian arata modul in care familia Nastase facea cumparaturi in China: sute de mii de dolari expediati fie prin curier diplomatic, fie mascati in topuri de hirtie de copiator. Marfa cumparata venea in tara in containere, expediate de fostul consul general Ioan Paun. Depozitia acestuia din urma detaliaza schema de lucru.

Calaretul chinezesc

Ioan Paun a cunoscut-o pe Dana Nastase in aprilie 2002, cind aceasta a facut o vizita privata de o saptamina in China, impreuna cu mama sa si cu cei doi copii. La finalul vizitei, cei doi au schimbat numerele de telefon si au convenit sa pastreze legatura, in vederea vizitei oficiale pe care Adrian Nastase urma sa o efectueze in iunie acelasi an.

In iunie, ultima zi a vizitei a fost alocata cumparaturilor, prilej cu care Adrian Nastase a cumparat o statuie din metal, reprezentind un calaret aproape in marime naturala. Cum statuia nu putea fi transportata in avion, a ramas ca Ioan Paun sa se ocupe de expedierea ei cu ajutorul unui container. Inainte de a urca in avion, Daniela Nastase i-a inminat lui Paun 11.000 de dolari, spunindu-i sa-i pastreze pina la urmatoarea sa vizita in China.

Bani ascunsi

In august 2002, Dana Nastase s-a dus din nou in China, insa nu cu mina goala: o insotea Irina Jianu, la vremea aceea sefa Inspectoratului de Stat in Constructii. Numai ca Dana Nastase a prezentat-o pe Irina Jianu ca fiind om de afaceri, si nu ca demnitar. Sotia premierului i-a dat lui Paun 30.000 de dolari, iar Jianu 17.000 de dolari, dupa care au purces la cumparaturi: Jianu - mai mult materiale de constructii, Nastase - mobilier si obiecte de decor. Consulul platea si se ocupa de depozitarea cumparaturilor intr-un hotel dezafectat, apartinind ambasadei.

Pe parcursul celor doua saptamini cit a durat vizita au mai sosit ceva bani de la Bucuresti, prin cursa Tarom: intr-o mapa neagra se afla un top de hirtie de scris cu un decupaj in centru, in care se aflau 30.000 de dolari. Banii au fost cheltuiti in zilele urmatoare, insa consulul a avut grija, pentru a fi scutit de necazuri, sa tina o evidenta stricta atit a banilor primiti, cit si a bunurilor cumparate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.