• interviu cu Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti

In octombrie, timp de patru zile, haosul a domnit in sedintele de judecata. Greva avocatilor a dus la eliberarea unor inculpati acuzati de fapte grave si a provocat o supraaglomerare suplimentara a volumului de lucru ce revine pe cap de judecator. Motivul, trecerea in ilegalitate a avocatilor din structurile paralele, mai precis din Baroul Constitutional. Greva din octombrie a luat sfarsit abia dupa ce, in disputa, au intervenit Consiliul Superior al Magistraturii si noul procuror general al Romaniei, Codruta Kovesi.

Acum, Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania s-a intrunit pentru a decide daca avocatii reiau protestele. Si le-au mai dat o sansa autoritatilor si o data-limita. Daca nu, pe 15 ianuarie intreaga suflare avocateasca traditionala va intra in greva generala iar consecintele vor fi dezastruoase. Avocatii nu vor mai face exceptii, cum au facut la precedenta greva, si, prin urmare, nu vor participa la nici un proces, indiferent cit de important este acesta.

Ni se pregateste iar o greva, de data aceasta de proportii...

Dupa cum stiti, protestul anterior al avocatilor s-a suspendat pentru o promisiune a autoritatilor. Daca Parchetul General nu va solutiona pana pe 15 ianuarie plangerea penala depusa de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania impotriva asa-zisilor avocatii din Baroul Constitutional, vom declansa greva generala. Pentru ca, in continuare exista fenomenul avocaturii clandestine. Noi protestam si acum acolo unde avocatii concurenti sunt intalniti in instante.

Si cum ramane cu promisiunea...

Autoritatile tot ne spun ca dureaza, si data trecuta si acum au avut timp suficient ca sa faca ceea ce trebuie facut. Noi consideram ca data de 15 ianuarie e un termen mai mult decat rezonabil. Consecintele vor fi grave.

Nu vom mai acorda niciun fel de asistanta juridica, avocatii Uniunii fiind hotarati sa nu mai intre nici macar la procesele unde se discuta mandatele unor inculpati acuzati de crime sau alte infractiuni cu violenta. Eu, astazi, voi fi prezent la Ministerul Justitiei unde voi prezenta punctul nostru de vedere. Vom sesiza Banca Mondiala de unde vin finantari pentru minister si Comisia Europeana si este posibil sa se ajunga la activarea clauzei de salvgardare pentru domeniul justitie, pentru ca Romania nu este un stat de drept.

Referitor la declaratiile si acuzele pe care Pompiliu Bota de la Baroul Constitutional le aduce avocatilor din baroului traditional si "gangsterilor" care-i reprezinta in momentul de fata, ce aveti de comentat?

Nu am de facut niciun fel de comentariu vis-a-vis de declaratiile unor oameni care nu au in niciun fel de a face cu avocatura. Acuzatiile acestea fac parte dintr-o tactica pentru a insela cetatenii si pe de alta parte se incearca angrenarea noastra in niste discutii care nu ne intereseaza.

Pompiliu Bota spera sa fure avocatii lui Iordanescu

Pompiliu Bota, cel considerat parintele barourilor paralele, a declarat sambata pentru agentia NewsIn ca spera ca avocatii din organizatia traditionala sa treaca in asociatia sa, pentru a scapa astfel de "gangsterii" care-i reprezinta in momentul de fata. "Sper ca cei 18.000 de avocati din cadrul vechiului barou sa se trezeasca si sa-l dea jos pe Cristian Iordanescu (decanul Baroului Bucuresti - n.n.) sau sa vina la noi", a declarat pentru NewsIn, Pompiliu Bota, decanul Baroului Constitutional.

Bota a anuntat, de asemenea, ca va conti-nua sa formuleze la randul lui plangeri penale impotriva celor din fruntea baroului traditio-nal si asteapta ca procurorii sa emita rezolutii de incepere a urmaririi penala impotriva acestora. "Sper ca Parchetul ii va trimite in judecata pana pe 15 ianuarie pe acesti gangsteri", a spus Pompiliu Bota, ca reactie a anuntului facut, sambata, de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, care a facut publica decizia de a relua, in 15 ianuarie 2007, greva generala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.