Cooperativa Mestesugareasca (CM) "Solidaritatea" Targu-Mures si-a pierdut singurul imobil pe care il avea in patrimoniu, in urma unui imprumut "cu cantec" de doar patru miliarde de lei, contractat de la o persoana fizica, pe care n-a reusit sa il ramburseze in termenul prevazut in contractul de creditare.

Cladirea, care valoreaza potrivit estimarilor expertilor imobiliari peste 20 miliarde lei, a trecut inca din luna mai in proprietatea creditorului. In ciuda faptului ca tranzactia a fost reclamata de membrii cooperatori, acestia n-au facut nici un demers pentru a anula contractul de creditare, desi ei sustin ca presedintele CA de la "Solidaritatea", Aurelia Urcan - care a semnat imprumutul si a girat cu cladirea, nu ar fi avut acordul membrilor cooperatori pentru aceasta actiune.

Datoriile au lasat "Solidaritatea" fara patrimoniu
Membrii cooperatori de la "Solidaritatea" o acuza pe Aurelia Urcan ca si-a batut joc de patrimoniul cooperativei, dupa ce cladirea in care isi desfasura activitatea cooperativa a fost pierduta in favoarea unui om de afaceri targ-muresean, social-democratul Mircea Musgociu, pentru un credit de patru miliarde de lei contractat pentru a scapa de executarea silita a Fiscului. Conform "Contractului de imprumut cu garantie imobiliara" semnat intre Musgociu - in calitate de creditor - si Aurelia Urcan, pe 5 mai 2006, cooperativa avea la dispozitie 20 de zile pentru a rambursa imprumutul.

Avand in spate o decizie AGA, care ii dadea liber sa ia un imprumut, Urcan a ales sa ia banii de la Musgociu si a garantat imprumutul cu patrimoniul cooperativei - respectiv o cladire compusa din sediu administrativ, parter si doua etaje, atelier de productie, parter si etaj, nod de circulatie, parter si etaj, sopron, magazie si garaje. "Partile convin de comun acord ca, in cazul nerambursarii imprumutului la scadenta, imobilul aflat in garantie sa fie trecut in proprietatea imprumutatorului in baza prezentului act prin vanzare directa sau preluare in contul datoriei, in baza avizului societatii proprietare", stipuleaza contractul de imprumut.

Razboi pentru cladirea cooperativei

Mircea Musgociu nu a cerut trecerea imobilului pe numele sau imediat, iar acum intampina refuzul conducerii cooperativei de a-si da avizul in vederea trecerii cladirii in proprietatea sa.

Potrivit lui Musgociu, instanta de judecata a investit cu formula executorie contractul de imprumut care la data incheierii lui a fost autentificat notarial. Mai mult, conducerea "Solidaritatea" a angajat un avocat care sa ii ajute sa anuleze contractul de imprumut si sa il oblige pe creditor sa primeasca banii inapoi pe fondul unei oferte primite din partea unui afacerist, Doru Borsan, care s-ar fi angajat sa plateasca datoriile fata de Musgociu si sa le dea tuturor fondatorilor cooperativei cate 20.000 euro si recompense financiare salariatilor.

Ameninta ca pune lacat pe "Solidaritatea"

Omul de afaceri Mircea Musgociu spune ca demersurile celor de la "Solidaritatea" nu vor avea nici un efect, contractul de imprumut fiind clar. "Am vrut sa ii mut intr-un alt spatiu, la mine la firma, si le-am gasit si comenzi, dar abia acum am inteles, dupa ce mi-au spus in fata, ca pe ei nu ii intereseaza sa lucreze, ci sa primeasca imediat bani", a declarat Musgociu, care considera ca " e o chestiune moarta", deoarece cooperativa nu dispune nici de utilaje si nici de o mana de lucru calificata. "E tardiv ce fac acum. Contractul e executoriu, dar nu pune nimeni lacatul pe usa acum. Il voi pune, dar nu acum", sustine Musgociu, care arata ca el a platit si datoria CM "Solidaritatea" fata de BRD, de 2,7 miliarde de lei, din pricina careia banca era pe punctul de a scoate la licitatie cladirea, evaluata in contractul de imprumut de la banca la doar sapte miliarde de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.