Romanii care au case in strainatate capata si drepturi politice dupa 1 ianuarie 2007, putind sa participe la alegeri locale in statele Uniunii.

De la 1 ianuarie 2007, romanii pot calatori in spatiul Uniunii Europene si cu cartea de identitate, nu doar cu pasaportul, a anuntat ieri Ministerul de Externe. Celor care se afla la munca in strainatate si isi pierd actele li se poate elibera un pasaport temporar pentru 6-12 luni, iar turistilor romani care isi pierd documentele de identitate li se poate face un titlu de calatorie, valabil pina la intoarcerea in tara. Au fost deja comandate la RAAPPS 50.000 de pasapoarte temporare. Taxa de pasaport este de sapte dolari, la care se adauga taxa consulara de 42 de dolari, iar titlul de calatorie va costa probabil cinci euro.

Ilegalii intra in legalitate

Dupa intrarea in UE, romanii care isi cumpara o locuinta intr-unul din statele membre, chiar daca nu va fi domiciliu stabil, pot cere drept de resedinta temporara pe cinci ani in acea tara. Persoanele cu drept de resedinta temporara vor avea si drepturi politice, de exemplu pot participa la alegerile locale. Viza de munca se va elibera insa, ca si pina acum, la ambasadele din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.