„Multilingvismul“ nu e asa de neimportant cum credem noi, sustin oficiali europeni. Popularii si socialistii se pling ca nu am trimis un politician la Bruxelles

Alocarea portofoliului pentru multilingvism comisarului roman Leonard Orban inseamna acordarea responsabilitatii pentru "unele probleme politice explozive", sustin oficiali ai UE, citati de Reuters. Pe linga cele 23 de limbi oficiale pe care le va avea Uniunea dupa 1 ianuarie, vor fi folosite pentru prima data in institutiile europene si limbi regionale, cum sint catalana si basca. Orban va trebui sa gestioneze si conflictul dintre eficienta si multilingvism: Franta si Germania protesteaza din ce in ce mai vehement fata de utilizarea tot mai frecventa a limbii engleze ca limba de lucru a Comisiei si insista pentru mentinerea egalitatii lingvistice.

PPE reactioneaza

"Prin dl Orban, Guvernul roman a ales, spre regretul meu, un tehnocrat in locul unui politician important. Cred ca un comisar european ar trebui sa fie politician", ne-a declarat Elmar Brok, presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului European, figura proeminenta a Partidului Popular European.

Cu toate acestea, Brok ne-a asigurat ca "Orban este bine cunoscut la Bruxelles si experienta sa este indiscutabila". "Am avut o scurta ocazie de a-l cunoaste pe dl Orban in calitatea sa de negociator-sef cu UE. Sint sigur ca este un specialist priceput, dar trebuie inca sa dovedeasca faptul ca experienta sa in afaceri europene este suficienta", ne-a declarat Brok, care ne-a asigurat ca votul din Parlament va fi serios si drept.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.