Monica Macovei are sansa unica sa bata nu doar un chelner la viata ei. Are sansa de a umple de singe intreaga Comisie Juridica a Parlamentului ce i-a macelarit Proiectul Agentiei Nationale De Integritate. Doi dintre membrii Comisiei isi explica pozitia ce asteapta palmele ministrului de Justitie. Eugen Nicolicea, PSD, si Marton Arpad, UDMR.

Nicolicea: "Nu pot macelari carne de mici, mai ales daca e imputita"

Procurorul ceausist

Reporter: Ati macelarit Proiectul Agentiei de Integritate!
Eugen Nicolicea: Of!

Rep.: Cit de singeros sinteti?
E.N.: Eu nu pot macelari carne de mici, mai ales daca e imputita. E ca-n bancul ala… nu i s-a luat, i s-a dat.

Rep.: De ce e imputita carnea?
E.N.: Pentru ca procurorul ceausist Monica Macovei, care s-a dat de trei ori peste cap si a devenit reformator al Justitiei, a scos toate sanctiunile sau a pus niste sanctiuni fara efect la Agentia dumneaei, abrogind articolul 33 din legea 115 pe ‘96, care prevedea ca deputatul sau senatorul sau persoanele ce au avere nejustificabila sa fie destituiti.

Rep.: Ce este rau?
E.N.: O lege fara sanctiuni devine o lozinca. Si intrebare: dumneavoastra doriti ca cei care au avere nejustificabila sa fie nesanctionati?

Rep.: Nuuuu! Noi vrem sa-i vedem cersetori.
E.N.: Pai, asta am spus si eu. Ca sa pastrez limbajul dumneavoastra, e vicevercea, coane!

Sustenabilitate

Rep.: Mai este acum proiectul sustenabil si ireversibil din punct de vedere al proceselor ce le implica?
E.N.: Reia intrebarea.

Rep.: Mai este acum proiectul sustenabil si ireversibil din punct de vedere al proceselor ce le implica?
E.N.: Pai, care sint procesele lui Macovei, alea ireversibile? Care e progresul ei, daca a nu pedepsi pe nimeni pentru avere cum am spus, bravo Monica!

Rep.: Ati indepartat si punctele ce ii iau la raspundere pe preoti.
E.N.: E vorba de sefii cultelor religioase.

"Cine spune asta da dovada de prostie"

Rep.: De ce sa nu vedem averile din pomeni, cumetrii?
E.N.: Maestre, avere nu inseamna pomana, ce intra in burta nu scrie in declaratia de avere. Sefii cultelor sint preoti, nu calugari, ei au facut juramintul de saracie si nu au pe numele lor nimic trecut. Declaratia de avere la patriarh este linie, linie, linie. Verificati-o! Anul viitor este la fel. Pai, madam nici nu stie cu ce se maninca asta si o declaratie de avere care nu contine nimic nu duce la nici o verificare.

Rep.: Ce legatura mai are omul de la ANI cu realitatea?
E.N.: Cine spune asta da dovada de prostie. El verifica hirtiile si sesizeaza instantele. Nu e destul?

Termometru sub limba ANI

Rep.: Pai, omul sa mearga sa vada vilele, masinile…
E.N.: Sa se duca! Cine il opreste pe omul ala? Asta a aparut in presa. Alta sursa mai buna nu aveti?

Rep.: Ha, ha, ha, ha! Sinteti impotriva?
E.N.: Nu. De unde ati scos-o pe asta? Maestre, vreau sa-ti povestesc ca, daca stam de vorba, chiar o sa aveti de scris, la Catavencu, ca eu m-am distrat. Nu sint impotriva proiectului, sint impotriva prostiilor din proiect si consider o prostie sa verifici o avere inexistenta, consider o prostie ca membrii din Consiliu sa fie obligati sa aiba o stare de sanatate de fier ca altfel sint dati afara din Consiliu, dupa cum mi se pare o prostie ca aceasta stare de sanatate sa fie constatata de membrii din consiliu. Adica respectivii, cind se aduna, isi baga termometrul in gura si cine are temperatura e dat afara din Consiliu. Va place?

Rep.: Nu!
E.N.: Citez din alineatul 1: se verifica cei ce au avut functii dupa ’90. Pina aici pare bine. Alineatul 2: verificarea se face la cinci ani de la incetarea functiei. Ia pe unul care a fost ministru in ’92. Pina cind il verificai? 92 cu 5 egal 97. Mai poti azi? Nu. Mai departe, prostiile merg pina la capat. Pentru anumiti functionari ii verifici la 5 ani dupa terminarea mandatului, dar le poti aplica sanctiunea in trei ani. Pai, daca te-ai apucat in anul cinci, e clar ca cei trei ani sint expirati, nu? Ce-i mai faci? Maestre, eu citez… de la comiterea faptei. Grija lui Macovei e sa nu fie prinsi cinci ani, ca dupa aceea nu-i mai faci nimic. Maestre, noi vorbim pe textul ei. Ea nu te poate sanctiona. E desteapta rau, nu vezi?

Rep.: E foarte desteapta!
E.N.: O sa vedeti ca ceea ce urla presa e vicevercea! Eu cred ca ea are comportament de musulman taliban, numai in Coran se spune: blestemat sa fie cel ce schimba un cuvint din Coran!

"Sa-mi scrie mie Frattini"

Rep.: Sinteti impotriva Uniunii Europene.
E.N.: Consiliul European e mai presus decit juristii lui peste din minister, da?

Rep.: Da!
E.N.: Uniunea Europeana vrea ca Proiectul sa treaca. Asupra formei si continutului nu s-a pronuntat nimeni din Europa. Eu as fi incintat sa-mi scrie Frattini si sa-mi indice cum sa votez eu articolele respective. Daca primesc scrisoarea, votez cum scrie in scrisoare.

Rep.: |n declaratia de avere aveti o barca cu motor si un Audi. Astea le aparati?
E.N.: Tu nu te uiti ce an de fabricatie sint?

Rep.: Am vrut sa manipulez un pic informatia!
E.N.: Sint vechi, dragul meu. Sa-ti mai spun ceva. Uite, Monica Macovei a venit cu pachetul de legi ale Justitiei. A vrut sa-si dea demisia, a facut tambalau. Tu stii ca ea a venit cu peste 200 de amendamente la propriile legi? Le declara perfecte acum nici un an. Ea a venit sa votam iar cu forta amendamentele perfecte la legile ei foste perfecte. Pai, tu nu te uiti la ea?

Marton Arpad: Initiatorii ANI, "tributari comunismului"
Votul nu poate fi decit transant

Reporter: De ce ati dat un vot atit de transant in privinta Proiectului Agentiei de Integritate?
Marton Arpad: Este o intrebare pentru mine surprinzatoare. Un vot pentru sau contra n-are cum sa fie decit transant. Orice vot pentru sau contra este un vot transant. Abtinerile nu sint transante, dar asta e o alta problema. Pentru mine, nu are sens intrebarea dumneavoastra.

Rep.: Sinteti impotriva Agentiei, fara nici un joc de culise?
M.A.: Eu nu am votat nici impotriva Agentiei, nici impotriva proiectului. Din contra, am votat pentru Proiect. Noi am fost cei care nu am votat raportul Comisiei. Sint alte formatiuni, deci intrebati-le pe ele.

Rep.: Sinteti pe lista neagra a celor…
M.A.: …ce au amendamente la lege. Asta e alta problema. La orice lege, ca sa se poata imbunatati, se propun amendamente si se voteaza pentru sau contra. Deci, noi ne-am votat propriile amendamente fiindca de aceea le-am propus. Am crezut ca prin amendamente legea devine mai buna, mai aplicabila, fiindca in forma in care a fost depusa a fost descriminatorie fata de functionarii publici de un rang mai scazut decit parlamentarii si ministrii si presedintele tarii… nu inteleg de ce sintem aratati cu degetul, din procedura propusa de noi toti sint supusi acelorasi proceduri. Am eliminat apoi citeva categorii din obligativitatea de a depune declaratii de avere. Consideram ca reprezentantii societatii civile in conducerea scolilor, reprezentantii bisericii, angajatii bancilor… astea au fost propunerile noastre.

Rep.: Cum le considerati?
M.A.: |n continuare, rationale.

Rep.: De ce ii exceptati pe demnitarii bisericii?
M.A.: Care e logica aici? Vi se pare ca nu e logica aici? Preotii, de exemplu… Coruptia stiti ce inseamna?

Rep.: Nu.
Ce este coruptia?

M.A.: Nu? Coruptia inseamna ca o persoana sau alta care este intr-o functie publica, unde poate utiliza banii publici, nu in scopul in care ar trebui sa fie utilizati, ci in alte scopuri, sau poate facilita o concurenta neloiala fata de o persoana sau alta, sau sa faciliteze anumite interese si nu o competitie reala, aceasta persoana, prin modul in care primeste sume de bani de la cineva, in functie de aceste sume, face aceste favoruri. Va rog sa-mi explicati ce mediaza preotul fata de Dumnezeu? Fata de Dumnezeu face asemenea favoruri, prin care Dumnezeu poate fi corupt, sau cum totusi se poate explica… eu gasesc o explicatie. Acest proiect de lege, asa cum a fost conceput si in comunism, era un instrument pentru a tine in mina intreaga societate romåneasca.

Din pacate, initiatorii sint tributari acestei idei, iar unul chiar a lucrat in sistem, iar de acolo a devenit societate civila si ministru… aceleasi viziuni sint acolo. Preotii nu fac parte din categoria functionarilor publici, nici din legislativ si nu exista in lumea asta sa ii iei declaratia de avere lui Dumnezeu. Nu exista nici un partid de centru-dreapta care sa sustina asa ceva, mai ales ca inaltii ierarhi, dupa cum stiti, nici nu au proprietati, deci nici nu au ce declara, ca nu au avere. Deci, cel care a propus acest proiect de lege ar fi trebuit sa-si cunoasca propria religie, daca de celelalte nu are cunostinta. La noi, reformatii, preotii sint alesi de popor, deci nici in acest segment nu are cum sa fie mituit episcopul sau protopopul reformat. Astea sint explicatii, dar daca dumneavoastra, societatea civila, credeti ca politicul trebuie sa aiba acest instrument impotriva bisericilor, e alegerea dumneavoastra. Deocamdata, poporul are o incredere destul de mare in Biserica si nu prea aude ce spuneti dumneavoastra.

"Un ceva inexistent in Constitutie"

Rep.: Agentia vrea sa stie de unde vin banii.
M.A.: Eu nu prea inteleg.

Rep.: Preotii fac sapte pomeni, zece nunti, un botez. Buzunarul gros.
M.A.: Statul de drept nu are acest drept. Constitutia Romåniei spune ca institutia Bisericii e autonoma si cel care trebuie sa tina ordine in ograda proprie e insasi clerul, Biserica, enoriasii. Nu un ceva inexistent in Constitutie, o persoana care nici calitatea de magistrat n-o are sa inceapa sa tina clerul in mina. |nainte de ’89 - si doamna procuror, actualmente ministru, stie - multi dintre disidenti au fost acuzati de inavutire neargumentata. Multi dintre disidenti au suferit. Nu cred ca exista in lumea asta o tara democratica, un partid de centru-dreapta crestin-democrat care ar putea accepta asa ceva. Poate un comunist, un social-democrat sa zica asa ceva. Noi sintem membri ai Partidului Popular European, daca nu stiti faceti o intrebare catre toti deputatii PPE si vedeti daca sint de acord cu asa ceva.

Legea e functionala, cu functionari

Rep.: UDMR i-a facut pe cei de la ANI niste minuitori de hirtoage.
M.A.: Nu e tocmai asa. Dar ceea ce a vrut sa-si aroge aceasta institutie, conform Constitutiei, este facut deja de Procuratura, de Politie.

Rep.: Nu-si fac datoria, sint mai corupti decit coruptii.
M.A.: Si care e situatia?

Rep.: Pai, sa se mai infiinteze o comisie…
M.A.: Asta nu, ca merge. Modificam Constitutia, or noi am inventat o lege care nu exista niciunde. E bine! Sa stiti, cum e ea acum, aceasta lege e functionala, constitutionala si acceptabila din punct de vedere UE.

Rep.: Ati fost actor.
M.A.: Da, dar am facut si Dreptul. Ma pricep.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.